tirsdag 24. august 2021

Rjukandefossen i Hemsedal

Rjukandefossen leonberger

Når en sjekker ut ferieveien litt i forkant, og kommer over noen beskrivelser som er verdt å sjekke ut. Ja da blir det notert på lista over hva en ikke bør kjøre forbi... en av Hemsedals fineste severdigheter, Rjukandefossen er en del av elven Mørkedøla lokalisert i Tuv.

rjukandefossen

"Rjukandefossen er en imponerende og kraftfull dobbeltløpet foss med 18 meters fall ned gjennom et trangt gjel. Ved fossen er det flere jettegryteformasjoner, samt en spennende hengebru. Fossen har stor vannføring det meste av sommeren. Fossen ligger på Tuv ved Rjukandefoss Camping (Rv 52), se skilting. Fossen kan ikke sees fra veien, følg skogsti ca 200 m fra parkeringsplassen. Det er mange som bader i Rjukandefossen, eller ikke i selve fossen for her er det ikke lov å bade. Det er mange farlige understrømmer som gjør det livsfarlig å bade i selve fossen. Når du kommer frem til Rjukandefossen så tar du av til venstre og følger stiene ned til elven og plasser der mange bader. Husk at bad alltid er på egen risiko og at vannet her kan være ganske kjølig til tider. Du har mange flotte plasser rundt kring fossen som egner seg fint til piknik på en solfylt dag. Du kan og følge stier som går til oversiden av fossen og her er det og mulighet for å sitte på steiner og kose seg. Om du tør å gå over hengebrua så finner du og koselige stier på andre siden som du kan oppdage. Husk at det kan være glatt i området rundt fossen og at det og er bratt noen steder, så har oppsikt over barn og ta det rolig på turen."

rjukandefossen

Severdigheter er godt merket alle steder, så det er utrolig hva man får se om man stopper opp litt ved disse skiltene når en reiser rundt.

Rjukandefossen

Nesten så det var framkommelig med rullestol med store hjul, men helt til fossen hadde man ikke kommet seg.

Rjukandefossen

Etter hvert som fossen nærmet seg så kunne en høre fossebruset.

Rjukandefossen

Litt vel tilrettelagt, men sikring er nok på sin plass for dem som aldri har sett en foss tidligere og skjønner at fossebruset kan gjøre berget ganske sleipt til tider. Advarselskilt om at det ikke var lov å bade i fossen. Nei skjønner man ikke at det er noen understrømmer når så mye vann forflytter seg raskt, så kanskje man bare kan bade der.

Rjukandefossen

Flott foss, men jeg ble ikke imponert. Men absolutt en foss det er verdt å stoppe ved for en liten beinstrekk.

Rjukandefossen

Mange liter i sekundet som passerer her.

Rjukandefossen

Det var en god del folk der, så det var ikke så enkelt å få bilder uten at det stakk fram en arm eller et fjes.

Rjukandefossen

Jeg og Bella gikk litt på en sti som gikk oppover langs elva for å se toppen av fossen. Den kan være like imponerende som bunnen av fossen.

Rjukandefossen

Skjønner at det kan være fristende på en varm sommerdag å avkjøle seg litt her.

Rjukandefossen

Det er ikke så mye vann før det samler seg.

Rjukandefossen

Skulle vært artig å være her når det er smelting i fjellet.

Rjukandefossen

I forkant hadde jeg lest endel om denne hengebrua som folk var så skeptiske til å gå over. Noen var så redde at de valgte å stå over den seansen til og med. Vel Bella var ikke skeptisk og valset over foran meg. Hun har jo gått ei breiere hengebru fra hun var liten.

Rjukandefossen

Det var mange meter ned til elva, men i og med at man bare kunne gå en og en over så var det veldig trygt. Litt ekkelt kan det være om du ikke har gått særlig med hengebruer, for en hengebru gynger. Noen mer enn andre, men du merker det.

Rjukandefossen

Men jeg kan avsløre at du går ikke glipp av mye om du velger å stå over den ferden. På andre siden fantes det ikke så mye annet enn blåbær.


6 kommentarer:

 1. Jeg synes fossen var fin jeg da! Den hunden vi hadde var livredd for bruer, så han hadde jeg ikke fått med meg over der.

  SvarSlett
 2. Morsomt å se hvor ferieturen førte deg. Noen steder har jeg helt sikkert vært selv og andre steder tar jeg med meg som tips til senere.

  SvarSlett
 3. Vatten är alltid spännande och att stå vid ett vattenfall och se ner i alla virvlar som bildas och allt skum som stänker är ofta värt ett stopp. Jag tycker att det var en fin plats för en bensträckare :D Du har verkligen lyckats med att vänja Bella vid olika situationer. Hon är inte rädd för något och det måste vara jätteskönt.

  SvarSlett
 4. Such a fun walk. I love the scenery and the waterfall. Beautiful. I want to come along with you and your pups.

  Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

  Have a fabulous Happy Tuesday. ♥

  SvarSlett
 5. Flott foss! Det finnes vel mer imponerende på Vestlandet, men.
  Skal huske på denne om vi kjører forbi.

  SvarSlett
 6. What a great day out! Bella is so brave, but you'd never know what is on the other side until you checked it out :)

  Thanks for sharing your link at My Corner of the World this week!

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...