fredag 13. august 2021

Fem en fredag #32Struktur

flat coated retriever

Min siste arbeidsdag på vel en uke og jeg skal på årets ferietur! Jeg gleder meg til å nyte ei uke med bare innfallsmetoden på hva jeg skal gjøre. Retningen er bestemt, og det er lagt opp til en forflytning på 15-20 mil hver dag. Da rekker jeg over det jeg har lyst til å se og jeg har god tid til å sjekke ut noe ekstra som jeg dumper innom. PS været blir knallbra om du lurte.

flat coated retriever

Både fredag og nummer 13 har en lang historie med å være uheldig og forbundet med uhyrlig og ulykkelighet. Og for å gjøre det hele komplett så er alle dagens bilder fra 2013. Når vi treffer dagen, gjør mange av oss små vitser eller råder til moro, og kanskje litt oppriktig, hverandre for å være årvåken. Datoen for den 13. faller på en fredag mellom 1 og 3 ganger i året. I dag elsker de fleste fredager fordi det betyr at helgen kan begynne. De fleste har sikkert hørt at du ikke burde være 13 ved bordet fordi det bringer uflaks. Sist, men ikke minst, er myten om de 13 ved bordet også funnet i eventyr.I Tornerose inviteres bare 12 av 13 feer til bordet fordi kongen bare har 12 gullplater. Den 13. feen kaster derfor en forbannelse over Tornerose, så hun må sove i 100 år.

flat coated retriever

Men historisk sett regnes fredag som en uheldig dag. De første nedtegnelsene av den danske Folklore-samlingen av kombinasjonen er fra etter andre verdenskrig. Verdenskrig. Blant annet er det avisartikler som forteller hvordan USA på den tiden anså fredag den 13. Du vet ikke nøyaktig hvorfor forbindelsen skjedde. Men to slike uheldige fenomener til sammen gir en sterk kombinasjon. Artikler om hva som var populært i det store utlandet resonerte med danske lesere. På 1940- og 1950-tallet så danskene opp til USA, og som så mye annet som kom fra den andre siden atlanterhavet, fant også myten på fredag den 13.

flat coated retriever

Det kan lett bli en selvoppfyllende profeti. Siden fredag den 13. har fått et rykte som en spesielt uheldig dag, har mange eksempler blitt gravd ut. Fokuset vil derfor være på å finne eksempler som bekrefter den uheldige trenden. Mens vi skyver bort det som taler mot. Flere studier har undersøkt om det er flere ulykker fredag 13. Konklusjonene fra disse eksperimentene har pekt i forskjellige retninger. En forsker har funnet ut at det er flere trafikkulykker den dagen, mens en annen mener det kan vise seg å være annerledes.

flat coated retriever

Det sies til og med at en av de 13 rundt bordet vil dø innen utgangen av året. Denne forestillingen stammer i stor grad fra Det nye testamente, som forteller om det siste måltid, da Jesus og hans disipler var 13 til bords. Her kan den trettende personen være både Judas, som senere hengte seg, eller det kan være Jesus selv som ble korsfestet noen dager senere. Norrøn mytologi har et lignende eksempel. I Valhall ble 12 guder invitert til bordet. Loke dukker imidlertid opp som inntrenger nummer 13 og dreper guden Balder.

cocker spaniel

Fredag er forbundet med ulykke fordi det var ukedagen da Jesus ble korsfestet. På den annen side har vi i Norden tidligere sett på fredag som en lykkelig dag, for fredag var dagen for kjærlighetens gudinne. For noen mennesker, men fredag den 13. er ikke å bli spøkt om, de lider av paraskavedekatria, noe som betyr fobi for fredag 13. Men hvorfor er det slik at fredag den 13.?

cocker spaniel

Forbindelsen mellom fredag og 13 er relativt ny, men hver for seg både fredag og nummer 13 har en lang historie med å være uheldig. Du kan ikke forklare når og hvorfor fredag har vært knyttet til ulykke gjennom historien. Ofte har uheldige historier på fredager gått fra muntlig og har først senere blitt skrevet ned fra 1800-tallet og utover, da legender og historier begynte å bli skrevet ned.

flat coated retriever

Et av de første eksemplene på ulykke og fredager, skrevet ned av den danske folkloresamleren Just Mathias Thiele i 1860, lyder slik: "Det var en gang en mann som ikke trodde at ulykke påvirker den som lar arbeidet begynne på en fredag. Han skulle bygge et skip. Han lot byggingen av skipet begynne på en fredag, det var ferdig fredag, det ble kalt fredag og han seilte ut med skipet på en fredag. Mannen har aldri hørt fra eller sett igjen. Det er denne typen fortelling som har gitt fredag et rykte for å være assosiert med ulykke. Når det gjelder overtro, er tallet 13 sannsynligvis den mest fryktede, og mange tror det varsler ondskap og ulykke. Tilbake i 1878 i Horsens var det en huseier som protesterte så mye at han ikke trengte å få nummer 13 som husnummer. Og siden TV-Byen lå i Gladsaxe, var det ingen kontorer i 13. Det finnes også gamle hoteller i København som ikke har gulv nr. I tillegg, på mange flyplasser, kan du ikke bli kalt ut til gate 13. Mens noen sykehus ikke klarer å ha et operasjonsteater nr.

flat coated retriever

Overtro rundt 1200-tallet er antatt å dateres tilbake til sumererne som bodde i Mesopotamia for 4000-5000 år siden. Sumerianerne var veldig interessert i stjerneforskning og stjernetolkning. Ved hjelp av astronomiske observasjoner oppdaget de at solåret er 365,25 dager, og at tiden fra nymåne til nymåne er ca. 30 dager. På dette grunnlaget delte de året i 12 måneder. Det gir bare 360 dager og dermed et "underskudd" på 5 dager sammenlignet med solåret. Over seks år ville denne divisjonen resultere i et "underskudd" på en hel måned. De gjorde det ved å injisere en 13. Nummer 13 kom dermed til å spille en spesiell rolle. Det har alltid vært overtro knyttet til noe som avviker fra det normale.

flat coated retriever

Den ene er at fredag den 13. er forbundet med ulykke, en annen er at det er en skummel dag. Skummelt er ikke noe før fredag den 13. har vært assosiert med de siste 30 årene, etter at filmverdenen har omfavnet dagen. Det kan være gode penger i å spekulere på folks frykt, noe som kan bekreftes av filmselskapet Georgetown Productions. I 1980 skapte de filmen «Friday the 13th», der tenåringer slaktes på bestialsk vis hver gang kalenderen vises fredag 13. Filmen var en stor suksess og har siden blitt etterfulgt av utallige oppfølgere som bidrar til å holde liv i myten om at dødelige og uhyggelige ting kan skje fredag 13. 

flat coated retriever

Men det er Fem en fredag med Elisa Matilda, i dag. Om du går inn på hennes side så kan du se flere som er med på dette her, kanskje det frister deg også? Det er fem spørsmål om deg og livet ditt som du noen ganger må tenke litt over før du svarer. Da er det bare å slå seg løs på dagens spørsmål...

cocker spaniel flat coated retriever

Vilket område i ditt liv är mest organiserat?
Nå er jeg aleine så alt er egentlig rimelig oversiktlig og organisert. Men jeg har egentlig alltid vært strukturert av meg. Det er litt enklere hverdag når det. Tidligere var det tre unger og mange hunder, da hadde man ikke særlig valg for å få hverdagen til å gå ihop.

cocker spaniel flat coated retriever

Vilket område i ditt liv behöver mer struktur?
Ingen egentlig. Jeg jobber med regnskap så jeg har vel struktur i fingrene kanskje?

flat coated retriever

Har allting sin egen plats i ditt hem?
Ja egentlig, det er så mye enklere å finne ting da om man legger det på "plassen sin" etter bruk. Men mange duppeditter har lett for å ende opp på bordet ved siden av sofaen, slik at de er innen rekkevidde når de trengs.

flat coated retriever

Vad om något bland dina rutiner ändras nu till hösten?
Ingenting egentlig, min hverdag er ganske lik året rundt.

cocker spaniel flat coated retriever

Hur ser du till att skapa struktur i vardagen?
Alt har sin plass og jeg er vel kanskje et vanemenneske. Hverdagen består av jobb og hunder, og litt så må gjøres i heimen. Helgene finner jeg stort sett på noe som involverer hundene og turer.

cocker spaniel flat coated retriever

Ha en utrolig flott helg, og nyt siste rest av sommer. Snart banker høsten på døra og om en liten stund er det vinter og snøen laver ned.

flat coated retriever


6 kommentarer:

 1. Det var mye morsomt du hadde "gravd" frem om fredag den 13. Jeg er ikke overtroisk, men det er mange som er det. Dagen i dag går nok bra likevel. Ha en fin ferieuke!

  SvarSlett
 2. intressant utredning om fredagen den 13. tänker kanske inte så mycket på det nuförtiden. jag tror att det är nyttigt att vara vanemänniska. särskilt om en klarar att någon gång bli störd i sina rutiner. så fina bilder på dina hundar

  SvarSlett
 3. Vilken resa i historien vi fick i ditt inlägg, tack för det! Mycket nytt att lära sig, har aldrig själv varit speciellt rädd för fredagen den 13:e men många vill ju knappt lämna huset när den kommer.

  SvarSlett
 4. Ja, det är klart det finns en historia bakom fredagen den 13:e, men bara skrock, tror jag. Jag har haft tur och välgång med talet 13 så varken fredag eller 13 skrämmer mig!

  SvarSlett
 5. Jag skrev kontrakt på en ny bil i dag så jag hoppas att fredagen den 13:e inte ger mig otur med den :D
  Superfina bilder men så är det ju väldigt fina modeller också. Struktur i vardagen är något jag mår bra av men det är skillnad att ha man och tre barn hemma mot att leva ensam. Nu behöver jag inte vara lika strukturerad. Det blir liksom ganska bra ändå :D

  SvarSlett
 6. Väldigt fina bilder! Ja fredag den 13, det brukar vara en bra dag för mig, men finns nog mycket skrock kring den…

  SvarSlett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!