søndag 18. desember 2022

Marokko-Vest-Sahara

leonberger golden retriever

Muren som skjærer tvers igjennom området som har blitt kalt Afrikas siste koloni strekker seg 2700 kilometer lang gjennom ørkenen i nordvestlige Afrika. Vest-Sahara er oljerikt og anser seg selv som en selvstendig stat. Naboen Marokko ser det ikke sånn.

sogna

Muren, som består av piggtrådgjerder, elektriske gjerder, sandmurer, og syv millioner landminer, patruljeres av tusenvis av marokkanske vakter. Det gjør den til verdens lengste minefelt og en av verdens lengste militært bevoktede murer. Mange sivile går på miner og dør her hvert år. Muren deler Vest-Sahara i to. 

sogna

Til vest for muren ligger store flyktningleirer, kontrollert og jevnlig raidet av marokkansk politi og militærstyrker. Delen av Vest-Sahara som ligger øst for muren, mot Maurtania styres av den Saharawiske frihetsbevegelsen, Polisario-fronten, som ønsker å etablere hele Vest-Sahara som en selvstendig stat. De klarer fra tid til annen å grave seg under muren, men er stort sett totalt isolert fra resten av det de kaller hjemlandet sitt.

leonberger

Det går fort til julaften nå, på fredag kommer Merethe og Marius. Jeg skal ha ferie hele romjula, det gleder jeg meg til. Over nyttår blir det nok litt overtid tenker jeg, da revisorene kommer og maser om alt de skal ha dokumentert. Men jeg har en følelse av at neste år vil ble et flott år. Jeg gleder meg til et nytt år og alt det innebærer. Jeg har en følelse av at jeg får mye ut av 2023, mye som jeg kanskje bare har ventet på gjennom 2022. Jeg skal bare nyte 2023! Alt har med innstillingen å gjøre.

strømmast

Lag deg et bra, godt, fint, flott, fabelaktig eller hva du nå håper for, for det nye året som kommer. Følg med her så får du se hva som skjer.


Ser du sola oppe i åsen? Det er 2023, helt innen rekkevidde, og det blir et år fult av solskinn! En må ha trua!


3 kommentarer:

  1. Härliga vinterbilder och hundarna är alltid fina. Lite extra fina i sina tomteluvor :D Visst ska 2023 bli ett fint år. Jag har inget inplanerat men vad som än blir så blir det bra :D

    SvarSlett
  2. Ja, vi får håpe at det blir et flott nytt år. En må ha trua ja. Vakre bilder.

    SvarSlett
  3. That really is a winter wonderland and I love the pup's snow nose!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...