fredag 13. januar 2023

Svart katt

kattepus pusekatt pus katt

Siden det er fredag den 13. og ulykkesdag, kan vi ikke like godt ta med Daisy en svart katt... ja så får vi liksom gjort unna det meste i en sveiv før det blir helg.

katt pus pusekatt kattepus

Overtroet om at en svart katt er en forløper for ulykke, eksisterte ikke til enhver tid. Opprinnelsen til troen på kattenes mystiske kraft, uavhengig av om de ble ansett som bærere av lykke eller ulykke, går tilbake til den uminnelige dybden av årtusener.

katt pus pusekatt kattepus

For å forstå opprinnelsen til dette fenomenet, kan du reise tilbake til 4. årtusen f.Kr. e. til Egypt, hvis innbyggere var overbevist om at katter er legemliggjørelsen av gudinnen Bastet, avbildet som en kvinne med kattehode. Siden Bastet ble æret som gudinnen for skjønnhet, fruktbarhet og lys, var hennes firbente representant en velkommen gjest overalt.

katt pus pusekatt kattepus

Katten ble æret som et hellig dyr. Statuer ble reist til hennes ære. Hun hadde tilgang til alle lokalene og reddet ofte eierne sine fra invasjonen av gnagere på stabburene, noe som truet eierne med sult. Fluffy avguder likte slik kjærlighet og ærbødighet at de etter døden ble belønnet med mumifisering og begravelse i en luksuriøs sarkofag, der de ofte satte tidligere drepte mus, designet for å følge det guddommelige dyret til etterlivet.

katt pus pusekatt kattepus

Med de gamle grekerne dukket katter opp på det europeiske kontinentet. Den opprinnelige planen til grekerne om å kjøpe dem fra egypterne mislyktes, ettersom salg av den hellige idolen ville ha vært helligbrød for egypterne. Da begynte grekerne å stjele de guddommelige dyrene, og snart spredte de seg fra Hellas i hele Eurasia. Grekerne respekterte imidlertid katter ikke for sine mystiske egenskaper, men for deres jaktferdigheter. På noen bilder av jaktgudinnen, Artemis, kan du se en katt som sitter ved føttene på henne, som snakker om guddommeliggjøringen av hennes jakttalent av grekerne.

katt pus pusekatt kattepus

Med kristendommens begynnelse begynte kattens hellighet gradvis, men avtagende, siden de var personifiseringen av hedenskapen, og senere ble attributtene til hekseri og djevelskap. Dessverre hjalp ikke de inngripende kattemåtene og de glødende øynene til å motbevise disse overtroene.

katt pus pusekatt kattepus

Den bitre ironien vekkes av det faktum i middelalderen at den ukontrollerte reproduksjonen av gnagere og pestepidemiene som tok millioner av liv var en konsekvens av utryddelsen av katter som medfølgere av djevelen, som ble kalt til å redde kristne.

katt pus pusekatt kattepus

Situasjonen i forhold til katten endret seg først etter den franske revolusjonen, da det lodne dyret til og med fortjente å bli et symbol på protestanter i England.

katt pus pusekatt kattepus

En ting er ubestridelig - til enhver tid, uansett om de er ærverdige eller forfulgt, har katter alltid blitt tilskrevet overnaturlige krefter.

katt pus pusekatt kattepus

Spørsmålet gjenstår: hvorfor bare deres svarte representanter forårsaker en overtroisk frykt for ulykke? Denne overtroen er forankret i den keltiske kulturen. Keltene hadde en tro på at svarte katter var preget av en spesiell fryktløshet, spesielt i forhold til slanger. Det er en velkjent vane hos katter å bringe jakttrofeer inn i huset, selv om de fremdeles viser tegn på liv. Basert på alt det ovennevnte kan man forstå hvorfor kelterne assosierte en svart katt med ulykke: slangen i huset kan knapt kalles flaks.

katt pus pusekatt kattepus

Og likevel er det mange tegn til fordel for katter som held og lykke, og det er uten sammenligning flere slike teser. Selv om en svart katt krysset veien fra høyre til venstre, vil det gi lykke til. En svart katt vil føre til ulykke bare ved å svinge til siden, krysse veien fra venstre til høyre, eller kroke halvveis. Alle andre møter med katter, uavhengig av farge, gir bare lykke til.

8 kommentarer:

  1. Wonderful photos of this wee little charmer and thanks for the history lesson! I knew about the Egyptians and the superstitions bout black cats- I never ever understood that. We have had many black cats and they all have brought us happiness. Have a lovely weekend.

    SvarSlett
  2. Katter er da noen fantastiske dyr. Flott innlegg om katter, og fine bilder av din søte svarte katt.

    SvarSlett
  3. That was very interesting. I love cats of all colours but have a soft spot for gingers.

    SvarSlett
  4. Such beautiful photos of that sweet kitty, reminds me of our Maxwell.

    SvarSlett
  5. We love our black cats. Thank you for the interesting lesson on cats and for joining Feline Friday!

    SvarSlett
  6. Intressant och spännande läsning. Hade jag kunnat ha en katt hade den gärna fått vara helsvart - gillar att gå mot strömmen.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
  7. Oavsett vad folk har trott genom alla år så var Daisy en supersöt liten kisse när hon kom till dig och lika fin är hon nu :D Men kanske lever en del myter kvar för det verkar som om svarta katter på katthemmet har svårare för att bli adopterade. Något jag inte kan förstå. Jag har alltid gillat svarta katter.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...