tirsdag 4. august 2020

#1 Tilstedeværelse


Oppmerksomheten er ditt viktigste redskap som fotograf. Du ser det andre går glipp av. Fotografi forankrer deg i øyeblikket og flytter fokus bort fra alt som forstyrrer. Når du fotograferer tenker du ikke på hva som skjedde i forrige øyeblikk, eller hva som skjer i det neste. Øyeblikket her og nå er i fokus.


Finn et sted der du har lyst til å være. Vær der. Fotografer i et kvarter og ta 10 bilder. La bildene komme til deg isteden for å jakte på dem. Beveg deg sakte, så kommer tilstedeværelsen av seg selv.


Siden jeg bor slik til som jeg gjør, så var det bare å ta med seg kamera når en gikk ut for å lufte hunder. Jeg har kikket litt framover i boka på oppgavene som kommer og jeg er nok litt i overkant flink til å fotografere. Jeg har inne ting naturlig som han skal prøve å få folk til å få til en vane. 


Jeg har allerede fokuset for detaljer inne, konsentrasjonen og evnen til å komponere et bra bilde.


Men jeg kan ikke bare hoppe til de siste oppgavene som jeg ikke har sett på engang ennå, i håp om at det blir noe mer utfordrende oppgaver etterhvert. Jeg så den ene oppgava gikk ut på å ta bilde av noe jeg aldri har tatt bilde av tidligere. 


Da må jeg innrømme at jeg kommer til å slite. Det eneste jeg kommer på nå på stående fot at jeg aldri har tatt bilde av, må være ned i en åpen do... eh tror jeg må tenke litt mer før jeg løser den oppgava.


Han poengterer stadig at det ikke er så nøye om ikke bildene blir bra til å begynne med. Jeg kjenner jeg er langt over det stadiet. Jeg poster ikke et bilde som ikke er bra. Til tider kan det bli et litt uklart bilde når en skal ta bilde i en situasjon som man faktisk ikke har tid til å få det bra. Men når poenget er å ta bilde, da må faktisk bilde bli bra.


Han nevnte at det var lett å få overtenning når man tok bilder, at man rett og slett tok for mange bilder og ikke lærte å begrense seg. Jeg lærte å begrense meg når jeg tok bilder analogt, så da ser jeg ikke problemet med å fråtse litt når det er blitt digitalt. 


Natur og dyr er vel det som ligger hjertet mitt nærmest å fotografere, så da burde jeg kanskje tatt utfordringen med å fotografere i uvante miljøer litt tidligere enn det boka legger opp til kanskje?


Håper du plukker opp en ting eller to av denne #kamerakuren også, om det gjelder fotografering eller endring av tankesett... lykke til om du tar utfordringen. Du trenger ikke kjøpe boka for å være med, det holder å lese oppgavene her...

5 kommentarer:

  1. Du har aldrig svårt att hitta motiv så länge du har alla dessa djur omkring dig och dessutom bor naturskönt. Det är verkligen som att vara i nuet när man fotograferar. Bästa mindfulness-övningen :D Men för mig är det precis som med bloggandet. Jag vill inte ha några utmaningar utan jag vill fota eller skriva det jag för stunden känner för. Det ska komma spontant eller inte alls. Men det är många som gärna hoppar på diverse utmaningar och jag tycker att det är kul att läsa om dem och titta på dem :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er ingen utmaning, dette er en bok om hvordan du blir bedre og mer bevisst på deg selv og hva du gjør. Du bruker fotoapparatet som verktøy for å oppnå progresjon.

      Slett
  2. Du får prøve deg som motefotograf, eller noe slikt 😅

    SvarSlett
    Svar
    1. Regner med at du stiller som modell da :D

      Slett
    2. Ja, nå har vi funnet nøkkelen til suksess 😂

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...