fredag 7. august 2020

Hyrdestund i småskauen

 

En bondes varierte hverdag er egentlig litt spennende og litt frustrerende. Jeg skal se etter dyra til "nabo'n" i helga og dro innom etter jobb for å få litt oversikt over ståa. Først fant jeg bånd til Ask så ha fikk seg en liten luftetur og kommen seg på do og sjekket lokalavisa. Jeg gikk ned til Væla og brua ved riksveien, der ble det litt avkjøling og vann til han før vi gikk oppover igjen.

Jeg hadde med meg fotoapparatet på jobb i dag for det kunne jo hende det var noe å ta bilde av. Ja, for denne gangen var det ikke bare sauer jeg skulle titte innom, men adskillig flere sorter. Silkehøner som ikke trengte påfyll av hverken vann eller mat. I morgen tenkte jeg å bruke litt mer tid der, så kanskje jeg får lurt dem ut av huset sitt når jeg er i nærheten. Jeg så ikke noe til kaninen som skulle gå sammen med dem, men den fant jeg når jeg skulle på loven for å finne litt høy til grisenes kveldskos.

Den hadde flyttet inn oppe på låven. Jeg vurderte å finne ei vannskål til den, men tenkte at den kan jo bare snike seg inn i innhegningen sin igjen når den hadde klart å komme seg ut. Eller så får jeg se om jeg får lur han litt med ei gulrot eller noe annet han liker i morgen.

Grisene kom løpende og ventet på kos og høyet sitt. De fikk en liten runde med kosten som hang på gjerdet. 

Donald og Melania storkoser seg i jordhaugen når de fikk litt å hufse rundt på.
Den ligner egentlig litt på navnebroren

Vannet ble sjekket og så sto sauene for tur for å sjekkes. Det var forholdsvis varmt ute så alle lå inne og sov under tak. Men de var raske på beina når jeg kom inn til dem. Om det var mat eller kos de ønsket er jeg ikke så sikker på, men de fikk seg da litt kos.

Jeg dro hjem etter å ha snakket litt med Guro på telefonen, startet på middagen da både Marius og Merethe hadde kommet i går kveld. Jeg hadde vel ikke gjort annet enn å starte med å slå på steikovnen før Guro ringte og sa at naboen hadde sau på plenen sin og de dreiv med litt småluking i blomsterbedet. Så var det bare å hive seg i bilen og lokalisere sauene.
Litt fram og tilbake før jeg fant dem rett på andre siden av gjerdet der de andre gikk. Men meg var de litt skeptiske til å følge etter til grinda, så jeg gikk over jordet og fant ei bøtte med kraftfor. De sto midt inne i den tetteste småskauen du kan tenke deg, men jammen tuslet de etter når de kjente lukta av kraftforet. 
Vel oppe på veien så møtte jeg kattunge og den minste hundepasseren som også hadde fått en telefon om sauer på vidvanke. Så fulgte vi sauene til grinda til utmark så de kunne nyte skauen noen uker til. Spørs om jeg får en ny telefon i morgen så det blir flere hyrdestunder på meg iløpet av helga.
Nå kan jeg vel sette opp "småtrening i hyrdestunder" på CV'n?  Jeg takker for tilliten og krysser fingrene for at helga forløper uten særlige problemer.  

2 kommentarer:

  1. Livet som bonde är nog aldrig tråkigt och händelselöst :D Skönt att det ordnade upp sig med lite hjälp av kraftfoder.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...