lørdag 7. desember 2019

Fantasi


Fantasi, det å forestille seg noe som ikke er foreliggende eller sanselig nærværende. Fantasi er en samlebetegnelse for all forestillingsvirksomhet som synes mer bestemt av personens indre sjeleliv enn av den konkret foreliggende ytre realitet. Ikke minst hos barn spiller fantasien en meget stor rolle, og mindre barn kan ofte vanskelig trekke en skarp grense mellom fantasi og realitet. Hos voksne vil svikt i evnen til å foreta et slikt skille bli betraktet som tegn på mental forstyrrelse.


Den frie forestillings- og tankevirksomheten som ikke er styrt av hensynet til spesielle praktiske eller teoretiske siktemål. Slik fantasivirksomhet har betydning for den intellektuelle og emosjonelle tilpasning ved at personen får mulighet til å gjenta, bearbeide og tilegne seg nye tanker og erfaringer, og ved å gi avløp for tendenser som ikke får tilstrekkelig utløsning i det daglige liv og arbeid. Fantasi kan derfor være en viktig innfallsport til forståelse av et menneskes behov og følelsesliv.


Jeg har alltid hatt livlig fantasi, løsningsorientert så det holder. Det finnes ikke problemer bare noen små hindringer i veien. Problemet er vel til tider at jeg har litt for mye fantasi, så tankene drar ofte ut på viddene. Jeg har vel innimellom litt problemer med å skjønne sneversynte folk som ikke er interessert i å prøve noe nytt, eller tenke utenfor boksen som alle andre tenker innenfor. Man vet ikke om ting går uten at man i det minste har prøvd da.


Jeg skal vedkjenne at det ikke er alt som er like vellykket, men når man knoter med en ting så setter det tankene inn på et annet spor som kanskje kan virke litt bedre enn det man har tenkt først. Jeg kan også fantasere om ting jeg har lyst til å gjøre og få til. Det er ikke alt man klarer aleine, så da må man ha litt fantasi for å få ting til... om det ikke blir helt perfekt, så har man da i det minste en nesten bra løsning.


Har man god fantasi så har man også mange argumenter for at en skal få andre med på samme ideen, men mange uten fantasi har rett og slett ikke evnen eller trua til å prøve engang. Har man fantasi så står man sjelden fast og man får litt mer liv inn i tilværelsen. Man har også et hav av ideer å ta av når man vil glede andre.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...