lørdag 28. desember 2019

Ærlige øyne


Øynene er sjelens speil sies det. Er det det? Hvor mye av følelseslivet vårt er synlig gjennom øynene? Er det snarere ansiktmimikken som avslører våre innerste følelser? Et blikk kan visstnok si mer enn tusen ord, men hva er det som er så spesielt med øynene? Vi har mange uttrykk for noe vi ser i øynene hos hverandre. Men hvilke følelser kan vi egentlig se i øynene, som man jo kaller sjelens speil? Og ses følelsene i øynene alene, eller er det i samspill med ansiktets mimikk?


Vi viser følelsene våre gjennom subtile variasjoner i de små musklene i ansiktet, særlig rundt øynene. Det skjer som regel automatisk og ubevisst. Pupillenes størrelse betyr mye for hvordan andre oppfatter oss. Jo mer følelsesmessig oppstemt vi er, desto større er pupillen. Og det registrerer vi lynraskt. Vi får også større pupiller når vi er redde, vi registrerer også hvor mye øynene flakker rundt. Øynene kan i mange tilfeller speile mye av en persons allmenntilstand.


Innen psykologien finnes det en populær teori om at det er seks grunnleggende følelser som kan gjenkjennes i ansiktsuttrykk på tvers av kulturer: glede, tristhet, sinne, avsky, overraskelse og frykt. Når vi ser sinte ut, aktiverer vi skråmuskler og eventuelt også øyets ringmuskler. Når vi er oppmerksomme, løfter vi øyenbrynene og får et mer åpent uttrykk. Når vi er glade, løfter vi resten av ansiktet med et smil, som sammen med ringmusklene gir smilerynker ved siden av øynene.


Øynene er det første jeg ser hos en person, jeg kan også se inn i øynene til andre uten å ta blikket til meg. Det er veldig få som er komfortable med å bli holdt blikket til. De aller fleste begynner å flakke med blikket etter en liten stund. Når en først legger merke til det så går det egentlig ikke mange sekundene før de starter.


Møter du noen som klarer å holde blikket så forsvinner liksom omgivelsene og det er bare øynene du ser. Det er ikke alle som har behagelige øyne å holde blikket. De må ha pene øyne. Jeg legger veldig merke til øynene til folk og kan kjenne igjen personer på bilder bare ved å se på øynene. Det finnes ikke to øyne som er like.

* Til neste år blir ikke bloggen delt på facebook, men du kan klikke på den svarte knappen med BLOGLOVIN og trykke på FOLLOW, så får du varsel ved oppdateringer * Follow * Eller du kan like siden på facebook ved å søke opp Sognafarets hverdagsliv.
*





4 kommentarer:

  1. Jag har alltid lagt märke till folks ögon och jag har aldrig funderat på varför. Kanske har du rätt i att även andra rörelser i ansiktet spelar roll men man märker lätt om inte ögonen hänger med i det som resten av ansiktet visar. Då är det svårt att lita på den personen. Jag försöker se folk i ögonen när vi pratar men utan att stirra. Ibland får jag för mig att jag borde vika undan med blicken för att det inte ska bli obekvämt men det känns ännu mer obekvämt att titta bort från den man pratar med ;)

    SvarSlett
  2. Så intressant, jag har aldrig tänkt på detta tidigare men när du säger det finns det verkligen mycket bakom som låter väldigt logiskt :). Du undrade över utmaningen och vet du jag gjorde precis klart frågorna. Självklart får du vara med i januari och anpassa orden så de passar här :). Jag skickar länken så du lätt kan komma dit :) . Så mysig blogg du har :).

    https://www.saramadeleine.se/2019/12/28/bloggutmaning-31-dagar-i-januari/

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...