søndag 15. desember 2019

Nyttårsforsetter


Ja det er helt sant, det kommer et nytt år når 2019 er over. Når vi har brukt opp alle desemberdagene så er det ikke flere måneder å ta av på en måte. Da må en bla opp et helt nytt år 2020 med en helt ny måned, januar. Når januar kommer så er det utrolig mange som har nyttårsforsetter. Om en ikke vil kalle de det, så er det planer for det kommende året. Stort sett hva en skal gjøre mer, eller mindre av i det kommende året. Måtte alle dine problemer vare like lenge som dine nyttårsforsetter. Det er flott med nyttårsforsetter! Det er da veldig bra at folk én gang i året forstår at de har makt over sitt eget liv.


Når vi bryter våre løfter dagen etter at vi høytidelig lovet oss selv å andre å forbedre oss, er det vel kanskje det, men det er vakkert også. Vi tar jo et oppgjør med oss selv, og setter fingeren på noe vi ikke er fornøyd med og lover å rette på det. Det ligger mye evig optimisme i nyttårsforsetter. Vi setter i gang igjen med fornyet optimisme og tro på egne ferdigheter og viljestyrke.


At nyttårsaften eller første nyttårsdag er en fin tid å begynne et nytt liv på eller å innarbeide nye vaner på har med vårt behov for ritualer å gjøre. Løfter blir mer høytidelige når det gjelder for et nytt år. På nyttårsaften kan vi lett legge bak oss det gamle, det som har vært og se frem mot det nye. Det sies et de fleste nyttårsforsetter går i vasken ganske raskt. Dette skyldes ofte manglende planlegging og motivasjon. Dersom du skal kunne overholde et nyttårsforsett: kreves det litt mer enn bare en skål klokken tolv.


Tradisjonen med nyttårsforsetter daterer seg visstnok tilbake helt til det gamle Babylon, så den er slett ikke ny. Nye år har til alle tider båret med seg nye løfter og nye muligheter. Så, nyttårsforsetter og nyttårsløfter har lange tradisjoner. Det samme har nyttårsønsker. Nyttårsforsetter og nyttårsløfter er omtrent det samme. Forskjellen er kanskje at et nyttårsforsett dreier seg om noe du lover deg selv, mens ett nyttårsløfte er noe du gir andre. Nyttårsønsker er imidlertid noe annet. Det dreier seg ikke om løfter eller arbeid men om gode ønsker og de er ofte ikke så personlige som nyttårsforsetter som gjerne dreier seg om noe du personlig ønsker å oppnå. Der nyttårsforsetter som oftest dreier seg om vaner du er misfornøyd med hos deg selv er nyttårsønsker ofte mer altruistiske og dreier seg om ønsker for andre og ønsker for verden.

 





2 kommentarer:

  1. .. og der satt den og da legger jeg till Amén.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ha en riktig god jul og et godt nytt år med mange forsetter :D

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...