fredag 20. desember 2019

Samvittighet


Samvittigheten er i følge de intellektuelle vårt indre kompass, som gir oss en ubevisst dom over hvor vidt våre tanker, ord og gjerninger er i samsvar med de moralske og etiske reglene som gjelder for verden rundt oss. Samvittighet er en følelsesmessig størrelse nært knyttet opp mot empati. Evnen til å forholde seg til å forstå de moralske lover og regler som til enhver tid gjelder i vår kultur og vårt samfunn er på samme måte også nært knyttet til samvittighet. Mens dyr handler ut i fra impulser og instinkter, handler normale mennesker ut i fra sin samvittighet i kombinasjon med sine impulser og instinkter. Moral har en fremtredende plass i vårt samfunnsliv og er en relativ størrelse som kan ha ulikt innhold gitt ulike kulturer og samfunn.


Samvittigheten ble tidlig introdusert til oss i barndommen. Vi husker alle både Donaldfilmene og andre tegnefilmer hvor samvittigheten ble illustrert med en djevel på ene skulderen og en engel på den andresiden. Djevelen har overtaket en stund, men etterhvert så går det galt og da slår engelen til. Jeg har ennå tilgode å se en barnefilm som djevelen holder stand til the bitter end. Gjør dette at unger får et galt bilde av livet?


Det er ikke til å komme fra at enkelte mennesker har ikke samvittighet eller empati av noe slag. Gjør det at unger blir for sarte i dagens samfunn, at de ikke helt takler livets realitet slik at de føler at livet går i mot dem uten at noen stiller opp for dem. 


Min samvittighet er noe varierende merker jeg. Det kommer helt ann på hvem det gjelder. Det har ikke så mye å si hvor nære de er, men heller hvor dumme de er. Er det noen som gjør mye dumt så de legger opp til ting selv, da får de også håndtere saker selv. Er det noen som er mer like meg på en måte, så er jeg mer medgjørlig og hjelpsom på en måte. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...