tirsdag 2. mars 2021

Dr. Seuss’s Birthday

 

Vi feirer viktige førstegangs: årsdagen for babyens første dag på jorden og starten på deres neste leveår! Folk feirer bursdager over hele verden. På Dr. Seuss bursdag, inviterer vi deg til å utforske hvordan folk feirer bursdager og andre viktige førstegang - å prøve nye ting, møte nye mennesker og få nye opplevelser.

Fødselsdager og feiringer er en universell opplevelse - alle kulturer feirer. Vi feirer viktige milepæler - fødsel, død, ekteskap og prestasjoner som eksamener. Vi feirer våre forfedre, skiftende årstider, nye år og nasjonale høytider. Å utforske disse tradisjonene er en fin måte å lære om andre kulturer og finne eksempler av måter som mennesker over hele verden er like.

En bursdag markerer en milepæl - et nytt livsår opplevd. Men bursdager kan også markere en ny begynnelse - en sjanse til å gjøre en endring, jobbe mot et nytt mål, tenk på fremtiden, eller se på kjente ting på en ny måte. Dr. Seuss handler om fantasi. 

Theodor Seuss Geisel ble født av Theodor og Henrietta Geisel i Springfield, Massachusetts 2. mars 1904. Han tilbrakte barndommen sin på Fairfield Street 74, og da han gikk gjennom Springfield Zoo i Forest Park med faren, begynte han å ta med en blyant og en skisseblokk for å tegne dyr. Dr. Seuss første barnebok ble utgitt i 1937 etter at den tidligere ble avvist av forlag 27 ganger. Og å tro at jeg så det på Mulberry Street var basert på hans erindringer fra livet i Springfield. Geisel gikk ned Madison Avenue, i ferd med å kaste boken, da han løp inn i den tidligere klassekameraten Mike McClintock, som nettopp hadde blitt utnevnt til ungdomsredaktør i Vanguard Press.

 Ted og Helen flyttet til California, og i 1948 begynte de å bygge et hjem i La Jolla, hvor Ted ville bo resten av livet. Geisels elsket å underholde hjemme og reise verden rundt - menneskene og stedene de kom i kontakt med, ble noen ganger inspirasjon til bøkene hans. Dr. Seuss var en skøyer og elsket å tulle, og han hadde en forkjærlighet for å ha på seg sprø hatter fra hundrevis av samlinger.I 1957 Katten i hatten ble utgitt og ble en umiddelbar suksess. 

Etter en 1955-bok av Rudolf Flesch og en artikkel i magasinet Life i 1954 av forfatteren John Hersey, der kjedelige skolegrunnere ble sagt å være en viktig årsak til at barn ikke ønsket å lese, William Spaulding (den gang direktør for Houghton Mifflins utdanningsavdeling) utfordret Dr. Seuss til å "skrive til meg en historie som klassinger i første klasse ikke kan legge ned", mens han bare bruker 225 ord valgt fra en liste på 348. Dr. Seuss utførte oppgaven ved hjelp av 236! 

Bokens løpssuksess inspirerte Beginner Books, en divisjon av Random House som var medstifter av Dr. Seuss, hans kone Helen og Phyllis Cerf (kona til forlaget hans) som skulle gi ut bøker designet for å hjelpe barn å lære å lese. Høsten 1958 lanserte katten i hatten tilbake og fire andre titler nybegynnerbøker-serien. Dr. Seuss døde 24. september 1991, men mannen som inspirerte alle fra seksåringer til NASAs romfartøyingeniører, etterlot seg en gigantisk arv av geni og fantasi. Og hvert år på bursdagen hans 2. mars blir han husket over hele kloden mens barn og voksne feirer leseferdighet til hans ære.



3 kommentarer:

  1. Så fint på något vis, vi människor är onekligen väldigt nyfikna på detta med år. Eller ja tiden överhuvudtaget. Undrar om det har med allt vi upplever att göra? Både i vaket och sovande tillstånd? :)

    SvarSlett
  2. ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆ ★ ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
    ╔╗╔╦══╦═╦═╦╗╔╗ ★ ★ ★
    ║╚╝║══║═║═║╚╝║ ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
    ║╔╗║╔╗║╔╣╔╩╗╔╝ ★ DR. SEUSS DAY☆
    ╚╝╚╩╝╚╩╝╚╝═╚╝ ♥¥☆★☆★☆¥♥ ★☆ ♥♥♥

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...