søndag 5. april 2020

Ferdinan blir født


Strålende solskinn i går og etter en runde med hundene tenkte jeg å ta med Bella på en bytur, i samme slengen som jeg skulle handle litt mat til helga. Jeg hadde nevnt for Anne at jeg var spent på hvor store kalvene var blitt, så jeg tok med meg fotoapparatet når jeg dro. Da jeg kom dit så viste det seg at en fødsel var igang. 


Kalvene som var født for vel en måned siden var veldig nysgjerrige på hva som kom ut.


God og rund var hun og en kunne se magen jobbe når riene kom. Det ble over hundre bilder i dag, så jeg får by på et lite utvalg fra fjøskroken. Jeg hadde bare tenkt å stikke innom en liten tur, så fjøsantrekket var forholdsvis bra. 


De andre fulgte spent med på hva som skjedde og to av de andre kuene tok ansvar og passet på den som fødte. De stilte seg som en mur i mellom for å skjerme den som lå på bakken og var sårbar.


Fødsel er en tålmodighets prosess. Det er ikke gjort i en håndvending å presse ut en baby på nærmere 40 kilo.


Den andre kalven skjønte at dette kom til å ta tid, så den la seg ned for å følge med isteden. Fordrive tiden med litt drøvtygging.


Sove var det ingen av dem som hadde tid til.


Når det nærmer seg tiden så trekker de seg inn i sin egen verden, akkurat som andre som føder.


En liten lunsjpause med litt varm melk.


Etter vel en time etter at jeg hadde kommet så begynte det å skje litt mer. Lars ba meg komme inn i bingen så jeg kunne ta bilder av selve fødselen, for hun hadde lagt seg godt til rette med rumpa inn i hjørnet på bingen. 


Her ser du hvordan de andre passet på at hun fikk fred til å holde på med sitt,


Når det først setter ordentlig igang, da går det veldig raskt. Bare et par rier til så er kalven helt ute.


Fødsel er en flott opplevelse om det er folk eller dyr.


Da var det meste gjort.


Lars fjernet fosterhinna som lå over mulen på kalven slik at den ikke ble kvalt.


I og med at hun hadde lagt seg inne i hjørnet, så var det ikke så enkelt for henne å komme til kalven. Lars flyttet kalven foran så kua nådde fram til kalven sin og hun begynte jobben med å slikke den rein.


Kalven ble også sjekket av ei av de andre som hadde stått og holdt vakt.


Moren jobbet seg systematisk fram på kalven. Det måtte være litt av en overgang for den å komme fra den varme magen og ut i kjølig vårluft.


Første spede forsøk på å komme seg opp på beina.


Der var mamma...


Stor flott oksekalv


Fjøskos på sitt beste


Som regel passer ikke fødsler inn i timeplanen, men i går ble det full klaff. Kanskje jeg klarer å få med meg en lammefødsel i år også. Det er jo lov å håpe. Takk for at jeg fikk ta del i livets under Anne og Lars.


2 kommentarer:

  1. Åh, vad kul att få vara med och se hur mamma ko och de andra agerade under födseln. Vilken tur att du kom precis lagom för att vara med om det :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var en ny erfaring for meg. Fikk nesten ikke reist igjen jeg ;)

      Slett

Alltid hyggelig å høre hva du synes om det du leser her. Hadde vært veldig fint med en kommentar i ny og ne... Det setter jeg stor pris på!