fredag 2. juli 2021

Fem en fredag #26 Sommartider

B⁠låpraktvannymfe

Blåpraktvannymfe er en vakker blåmetallisk vannymfe med blå vinger og flagrende, sommerfuglaktig flukt. Kroppen er metallskinnende blågrønn (hanner) eller grønn (hunner). Vingene er brede med tett ribbenett. Kjønnsmodne hanner har metallblå vinger. Hunnen har gjennomsiktige, svakt bruntonede vinger. Arten forekommer ved rene elver med grus- og steinbunn og med noe kantvegetasjon av trær og busker, gjerne skyggefullt. 

B⁠låpraktvannymfe

De voksne svermer ofte flere sammen i evjer og bukter. Nymfen blir 30–35 mm og har utpregede lange bein og hode som ikke er bredere enn kroppen. Den lever på ulike vannplanter, tåler forurensing dårlig og vil helst ikke ha vanntemperaturer over 18 ºC. Utviklingen tar 2–3 år. Flyvetiden er slutten av juni til august, med tyngdepunktet i juli. Men det er Fem en fredag med Elisa Matilda, i dag. Om du går inn på hennes side så kan du se flere som er med på dette her, kanskje det frister deg også? Det er fem spørsmål om deg og livet ditt som du noen ganger må tenke litt over før du svarer. Da er det bare å slå seg løs på dagens spørsmål...

B⁠låpraktvannymfe

Vad är det längsta du reser i sommar?
Jeg skal på ferietur i sommer, da skal jeg kjøre en runde på 150 mil så det ut til på kartet. Det gleder jeg meg skikkelig til. Da skal jeg ha med Bella og gå i fjellet, kjøre til kysten, overnatte på en fjelltopp og få med oss litt severdigheter. Min eldste datter skal komme og bo hos meg for å passe katter og de andre hundene den uka jeg skal være borte. Det gleder jeg meg veldig til!

B⁠låpraktvannymfe

Hur spenderar du en regnig sommardag?
Finnes de??? Om det ikke er for kaldt så sitter jeg på verandaen og leser, eller jeg gjør litt husarbeide. Det blir ikke mye vasking på sommeren, så litt fornuftig må man kanskje gjøre om det regner litt.

B⁠låpraktvannymfe

Vilken är din bästa spontana utflykt?
De fleste av mine utflukter er spontane, men om sommeren må det være et sted jeg kan bade.

B⁠låpraktvannymfe

Hur svalkar du dig på bästa sätt?
Jeg bor ved elva, så der er det godt å bade gjennom hele sommeren. Jeg har en veranda som det er skygge på hele dagen, men har flott kveldssol som kan nytes.

Blåpraktvannymfe

Har du något smultronställe där du bor?
Smultron er vel markjordbær såvidt jeg skjønner, så ja jeg har mange steder med markjordbær flere steder i området. Jeg bor på landet så det finnes i de fleste veikanter. Nå begynner de å bli modne, så det er bare å gå ut for å plukke noen og lage syltetøy til ferskt brød med smør. 

Blåpraktvannymfe


7 kommentarer:

 1. Låter som att du bor vid en drömplats! "Smultronställe" på svenska är ett sånt där ordspråk som betyder "härlig plats" så det är kanske lite annrlunda än vad det betyder på norska! Men jag gillar din beskrivning bättre! =)

  SvarSlett
 2. jag sitter också gärna på altanen varma regniga dagar med en bra bok, vilken vacker Blåpraktvannymfe.

  SvarSlett
 3. Oj gör du smultronsylt ... det skulle jag aldrig klara. Om jag hittar några äter jag upp dem på raken! Inget kvar att koka sylt på! Fina bilder på sländan.

  SvarSlett
 4. så vackra bilder! smultron hittar jag sällan numera. däremot brukar jag plocka vildhallon och koka sylt av. det är så otroligt gott. hoppas att du får en riktigt härlig semesterresa!

  SvarSlett
 5. Fina bilder på sländan. Du verkar ha en väldigt trevlig semesterresa framför dig och nu är det väl bara vädret som måste göra sitt för att det ska bli riktigt bra :D

  SvarSlett
 6. Jättefina bilder på den blå sländan! Du är fantastisk med dina naturbilder!

  SvarSlett
 7. Vilka helt underbara bilder:-) Har aldrig sett en blå trollslända förut, den var helt fantastisk:-) Vilken fotograf du är!

  Å att sitta på altan respektive balkong (i mitt fall) hör sommaren till. Å det spelar ingen roll om det är soligt eller om det regnar - bara det är 22 grader, helst mera:-)

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...