torsdag 22. juli 2021

Voice in your ear

 

Vi har alle en egen stemme som på mange måter kalles et akustisk fingeravtrykk. Stemmen du har er en del av deg selv og din personlighet, og den blir formet opp gjennom livet. Det ligger mye psykologi bak en stemme. Stemmen avslører oss. Forskere oppdaget en sammenheng mellom et visst stemmeleie og flere personlighetstrekk. Vi lytter ofte til andres stemme når vi vurderer om vi kan stole på dem. Fistel eller nasal? Kraftig eller spak? Stemmen sier hvordan vi har det. Knirkestemmen er full av viten. Stemmen vi elsker, er rolig, litt dyp og klangfull. Nok et tegn på stemmens rolle som sjelelig markør.Stemme er makt. Med stemmen kan du forføre, befale, manipulere. Stemmer gjør inntrykk på oss. Positivt og negativt. Vi blir slitne av den høyfrekvente, skarpe stemmen som skjærer i ørene. Og lytter gjerne til den rolige og sikre stemmen. Det vet lure politikere. Å lære seg visse grep kan være god investering.


Stemmebruken påvirkes blant annet av hvordan vi rent fysisk er satt sammen. Stemmen formes av vår personlighet, og mer eller mindre ubevisst påvirkes den av nære personer rundt oss. I tillegg kommer graden av belastning.Men ikke minst avspeiler stemmen hvordan vi har det med oss selv og omverdenen. Følelser, stemme og kroppsspråk går som hånd i hanske. Vi blir så forskrekket at vi mister munn og mæle, så rørt at vi får klump i halsen og så sint at stemmen sprekker eller går i fistel. Stemmen speiler vårt indre. Den engstelige, usikre snakker lavt, ofte med klangløs stemme som har lett for å briste, bli hes og høres luftfylt ut. Det er stemmen vi helst vil unngå under jobbintervjuet eller i festtaler. Den spente stemmen kan fort virke anspent og skjærende. Det gjelder ikke minst når du blir angrepet og biter tilbake. Også den sinte stemmen kan lett ende i fistel og sprekke. Mens enkelte blåser ut stødige brøl fulle av luft og volum. Den triste, sorgtunge stemmen er flat, monoton og luftfylt, med lite lyd. Kontrasten er her-er-jeg-stemmen som stjeler mye plass i rommet. Avsender strutter av selvtillit og liker å bli hørt. Du hører også på stemmen når en person er glad. Den har en melodiføring full av liv og variasjon, den har farge og kraft.

2 kommentarer:

  1. Det er spennende det du skriver om, for det er stor forskjell på stemmer ja. Politikere og talere generelt har nok studert dette inngående.

    SvarSlett
  2. Kul inlägg och intressant. Jag har aldrig tänkt på hur mycket man kan läsa av en människa genom att lägga märke till rösten och alla olika röstlägen. Men jag inser att det stämmer att man får en uppfattning om personer utifrån hur de låter.

    SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...