fredag 1. mai 2020

Fem en fredag #18


Nå er det blitt mai og den siste vårmåneden er startet opp. I dag tidlig våknet jeg opp til noen centimeter med snø. Nå er det liksom vår, men de siste årene så har det kommet litt snø i mai. For noen år siden så kom det riktig mye snø rundt 6.-7. mai. Men når det er så langt ut på året så blir det fort mange varmegrader og det blir sommer.


Det er Elisa Matilda som kommer med spørsmålene til Fem en fredag, gå inn på hennes blogg for å se hvem andre som er med på dette hver fredag. Fredagens tema er rett og slett litt plass rundt deg. Det er ikke noe jeg har behov for, jeg har egentlig alt for stort hus for bare meg og hundene. Greit nok når ungene er hjemme igjen og de fortsatt har rommet sitt de kan overnatte på. Men ellers alt for mye plass å oppbevare ting man egentlig ikke vet at man har.


Vad skulle du göra med mer förvaringsutrymme?
Nei det trenger jeg ikke. Jeg bor på gård og har mye plass både inne og ute. Jeg har hus i to etasjer, med alt for mye plass egentlig.

Vad skulle du göra med en större bostad?
Skal jeg noen gang flytte blir det til et mindre hus, men ikke til noen leilighet. Jeg er oppvokst med mye plass rundt meg, både ute og inne. Så når noen vil ha veldig stort hus så tenker jeg, utrolig mye å vaske og holde i orden.

Skulle du hellre ha större kök eller badrum?
Jeg skulle hatt størst kjøkken. Det jeg har er fin størrelse. God plass til å lage mat samtidig plass til et stort bord hvor familien kan samles rundt for å spise sine måltider.

Vad skulle du göra med ett större sovrum?
Hva skal man med et stort soverom, man trenger bare plass til ei seng og skap til sine klær. Jeg sover med vinduet åpent, så det er ikke noen god temperatur å oppholde seg på mitt soverom om man ikke skal sove.

I vilket rum tillbringar du helst din tid hemma? 
Til tross for stort hus så bruker jeg egentlig mye tid på forskjellige steder i mitt hus. Jeg spiser mine måltider på kjøkkenet, Jeg tar meg stort sett et bad i mitt badekar hver kveld. Der koser jeg meg med en bok stort sett. På kveldene er jeg ofte i stua for å drive med bearbeiding av mine bilder, lage innlegg til blogg eller se litt på tv. På lange vinterkvelder blir det også litt lesing av bøker. På sommeren sitter jeg på min veranda og leser. Så hvert sted til sitt behov. Men skulle jeg velge så ville jeg valgt en varm sommerkveld på verandaen med en god bok. 


Når maisola skinner så gras og blomster gror og fugleflokken finner sitt gamle reir i nord, når elva full av tømmer går og bonden sine åkrer sår, da er det helst vi synger en sang til dalen vår. Her gikk de fedre trygge og ryddet heim og gård, men skogen kastet skygge og vinteren den var hard. Det kostet slit og tålsamt mot før det ble plogland fot for fot. Slik bygdes Soknedalen og her har vi vår rot. 


De staute fedre hviler for lengst i haug og grav, men se hvor dalen smiler når marka står i lav. Ja takk for arven som vi fikk, vi skal nok holde den i skikk, så fedre skulle gledes om atter her de gikk. 
De store skoger suser som før i gamle da'r og muntre fosser bruser i Sognas elve far og rolig stiger røyken blå. Fra gamle tun og heimer små, så framtid dalen eier og framtid skal den få. Så lev da dal som trygger om ættas heim og jord, så lev da folk som bygger og går i fedres spor. Her stiger ikke sagn og ry, men lerkesang mor vårblank sky. Ja lev da Soknedalen, fra nå til siste gry.


Siden det ikke blir noen feiring av grunnlovsdagen i år på normal måte, så er det ingen yndige små som kommer til å synge denne gamle sangen som er skrevet av Elling M Solheim. Siden han voks opp i nabohuset til min barneskole, så ble den kanskje hyppigere brukt enn ved noen annen skole i bygda. Da jeg var ung var det tre barneskoler, nå er det bare en igjen som også er ungdomsskole.


Ha en riktig flott helg!


8 kommentarer:

 1. Väldigt fina bilder! Lagom med utrymme är bäst. Jag har ett rum som jag nästan inte använder men det är jättebra när jag får långväga besök. Har man för stora utrymmen samlar bara på sig en massa onödigt. Jag har flyttat tre gånger de senaste sex åren och varje gång har jag slängt eller gett bort massor av både möbler och annat. Man borde flytta ofta bara av den anledningen :D

  SvarSlett
 2. Jättefina bilder! Jag är nöjd med mitt boende och vill inte ha större, men inte heller mindre.

  SvarSlett
 3. Du svarade ungefär som jag. Nöjd med boendet!
  Vilka förträffliga och vackra foton du presenterar! Super!
  Trevlig 1 maj!

  SvarSlett
 4. Vackra bilder och härligt med att ha en gård med mycket plats!

  SvarSlett
 5. så fina bilder! jag sitter också allra helst ute på altanen med en bok. har också svårt att tänka mig att flytta ifrån hus till lägenhet. visserligen har jag under studietiden bott i olika lägenheter lite överallt

  SvarSlett
 6. Hej, jag är som du, har aldrig värme på i sovrummet, så jag skulle inte trivas att sitta där inne utan vill bara ligga under mitt varma duntäcke. Djuren som ligger i sängen värmer också upp. Tack för dina finfina foton!

  SvarSlett
 7. Ett stort kök är vad jag också önskar mig, moderna kök är inte alltid tänkta med matlagning i åtanke. Fina bilder!

  SvarSlett
 8. Säger som du, jag skulle aldrig vilja flytta från vårt hus även om det är i största laget för oss två. Jag skulle aldrig få plats med min stora orgel och min flygel i en mindre lägenhet. Och sen är det roligt att barn och barnbarn kan få ett eget rum att sova i när de kommer och hälsar på.
  Underbart vackra vårbilder du bjuder på!
  Ingrid

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...