tirsdag 5. mai 2020

Trillingfødsel

femlinger lamunger

Ved fostertelling viste det seg at den ene søya skulle ha seks lam. Meningene var delte om hvordan det kom til å gå. Her ser du resultatet. Fem flotte javnstore lam som ble født for to dager siden. En var dessverre dødfødt, men alle de andre var i fult vigør.


Når jeg i begynnelsen av april stakk innom hos Anne og Lars for å se på kalvene, fikk jeg med meg en kalvefødsel. Da skulle jeg bare på butikken egentlig, men fikk en innskytelse om å stikke innom en tur. Jeg nevnte at jeg kunne tenkt meg en sauefødsel også, men da trodde Anne at jeg måtte ha rimelig flaks, for de var ikke så vanlige sånn utpå dagen. Odsen var på min side mente jeg i og med at det var mange flere søyer enn kviger som skulle føde. 


Sånn egentlig hadde jeg tenkt å stikke innom på søndag for å se på sauene etter at jeg og Kjersti hadde vært på bytur med Bella og Frida. Men når jeg hadde spist middag på lørdag så fant jeg ut at en liten sveiv innom sauefjøset ikke kunne skade. Jeg tok bilder av noen av de som hadde fått lam og var ute på jordet for å strekke på beina før jeg satte kursen mot fjøset.


Jeg hadde ikke stått der mange minuttene før jeg fant Anne og Lars litt opptatt og ble raskt oppdatert at nå var det opptil flere fødsler på gang. Igjen hadde jeg flaks, for den skjedde rett ved gjerdet inn mot fjøset, så jeg hadde orkesterplass og knipset ivei. 


Søya skulle ha tre lam, så da var det bare å krysse fingrene for at alt gikk greit og at alle var friske og raske. Jeg har ikke sett lammefødsel tidligere heller, så i år har jeg virkelig fått fylt opp "kompetansen". 


Det tok omtrent like lang tid som en valpefødsel, Et par pressrier og wups så skled de ut. 


God mor som startet reingjøringen umiddelbart, og det tok ikke mange minuttene før den første lamungen prøvde å stavre seg på beina.


Litt ustø til å begynne med, hjelper ikke akkurat at mamman sleiker iherdig heller.


Wups tok litt overbalanse der gitt.


Mamman var ikke fult så hjelpsom mot nummer to, hun var jo ikke ferdig med den første ennå.


Det tok ikke lange tiden å forvandles fra gul til hvit.


Søya var systematisk når hun først startet og det var ingenting som ble overlatt til tilfeldighetene.


Nummer to var ikke helt ferdig vasket så det pågikk mens nummer tre jobbet seg iherdig utover i fødselskanalen.


Man trenger jo ikke å legge seg ned for å føde når man tross alt er litt opptatt med sine to andre lam.


Stort ferskere sau er ikke å oppdrive.


Søya og de tre lamungene fikk grinder rundt seg og wips så fikk de litt familieliv for seg selv.


Det var utrolig morsomt å få være med på ikke mindre enn tre fødsler. 


Så prøver andremann å reise seg opp også og innen jeg dro sto alle tre på beina.


Det ene lammet som ble født i natt trenger litt ekstra pleie. Melk er godt om det kommer fra mamman eller fra flaska. Takk for titten!

1 kommentar:

  1. Vilken tur och vilken otroligt häftig upplevelse. Tack för att jag fick vara med om allt detta även om det blev lite i efterhand och inte på plats. Skönt att allt gick bra med både mamma och alla tre barn :D

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...