tirsdag 14. januar 2020

Gemsweekly #3 Tiger


Gems of my life utfordring kan du klikke inn på for å se andre som er med på utfordringen. Kanskje du har lyst til å delta selv også. Årets tredje ord er TIGER. Takker Susanne for at hun fortsatte denne utfordringen i 2020 også. Innimellom trengs det litt vask av disse kjøredoningene, det er ikke jeg veldig glad i så jeg foretrekker den enkle varianten. Inn på Esso og kjøpe en liten kode til maskinen. Så er det bare å kjøre inn i Tiger Wash maskinen.


Når porten åpner seg så kjører en mellom skinnene, til det røde stoppskiltet lyser.


Såpe og avfetting får av den verste saltlaken


Hele bilen blir dekket av skum


Så blir første laget spylet av og det meste forsvinner ned i sluket.


Før ny omgang med såpe så børstene har noe å skrubbe med. Wips så er bilen rein igjen. Men det er vel det firbeinte dyret de fleste tenker på når de hører ordet tiger.


Sabeltannkatter, utdødde, kattelignende pattedyr, hvor hjørnetennene i overkjeven var meget store, svakt buede huggtenner. Tennene var ovale i tverrsnitt og hadde hos noen (for eksempel Smilodon) en sagtakket kant langs tannens ytterside. Størrelsen på hjørnetennene i underkjeven og antallet kinntenner var ofte redusert. Enkelte av sabeltannkattene var på størrelse med tigere, noe som har gitt opphav til betegnelsen sabeltanntigere, men en god del arter var atskillig mindre.

Gjennom tertiærperioden ble sabelformede tenner utviklet mange ganger innenfor flere forskjellige grupper av kjøttetende pattedyr. Man regner med at det skjedde ved minst 5–6 forskjellige tilfeller, og har forekommet både hos pungdyr og tidlige placentale pattedyr, samt uavhengig innenfor tre forskjellige grener av kattefamilien. De fleste sabeltannede «kattene» hadde meget kraftige forlemmer og nakkeparti. Et annet trekk som utvikler seg samtidig er at dyrets evne til å gape blir større. Sammen gir dette kjøtteteren evne til å bite dypere og eventuelt rive av mange blodårer, noe som gjør at byttet raskt blør ihjel, mens rovdyret kan vente på trygg avstand. Det ser ut til at utviklingen av «sabeltenner» i hvert tilfelle henger sammen med en økning i størrelse blant byttedyrene. Et større bytte er farligere og vanskeligere å overmanne på den måten store katter vanligvis gjør det, nemlig ved å kvele byttet.

Utviklingen av sabelformede tenner er i hvert tilfelle en spesialisering på særlige byttedyr, noe som gjør disse «kattene» mer utsatt for å dø ut enn deres mindre spesialiserte slektninger (som tigere, leoparder og løver). Derfor ser vi at denne morfologien forsvinner og dukker opp igjen gjentatte ganger. Sabeltannede former har levd både i Eurasia, Afrika og Nord-Amerika ved forskjellige tilfeller de seneste 40 millioner år. De siste levde i eldre kvartær. De forsvant for om lag 10 000 år siden da de store flokkene av store, tykkhudede planteetere døde ut.


Den mest kjente sabeltanntigeren er karakteren i "Istid" Diego17 kommentarer:

 1. Vilket roligt namn på en biltvätt! Härlig tolkning!

  SvarSlett
 2. Tufft att få följa med in i Tiger Wash-maskinen! Har aldrig varit inne i en sådan biltvätt så det var verkligen på tiden! Kul tolkning!
  Ha det gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker bare slik vaskemaskin til bilen min jeg. Så lettvint 😊

   Slett
 3. Vilka spännande bilder från biltvätten! Otroligt bra! Tvätten gör skäl för sitt namn skulle jag säga och syftar säkert till Essos slogan "Put a tiger in your tank" som uppfanns redan 1959. Tigerstatyn är grym!

  SvarSlett
 4. Hur kommer man på att kalla en biltvätt för Tiger? Ja det är ju iaf ovanligt och det är ju viktigt så man sticker ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Esso kjørte på En tiger på tanken i mange år.

   Slett
 5. Heisann, interessant lesestoff. "Vi "må kanskje gjennom flere sabeltannperioder etterhvert dersom vi får flere tjukkhudede planteetere med tida som kommer. Den som lever, får se.... Og det er lenge siden jeg har sett en Esso-stasjon, tror de fleste er borte i vår del av landet. Jeg har aldri opplevd å sitte inne i en bil mens den maskinvaskes. Takk for en n ny "opplevelse" og mange fine bilder :_OD) Istid er favoritter blant animasjonsfilmene!

  SvarSlett
 6. Sjekka Esso-stasjoner heromkring, det ligger faktisk 7 i utkanten av Sarp og Fredrikstad, men ikke på de stedene jeg ferdes ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke de bruker En tiger på tanken lenger. Disse bildene er noen år gamle 😆

   Slett
  2. Kom til å tenke på at dette innlegget hadde passa suverent til utfordringen SKUM også...

   Slett
  3. SKUM innlegget er klart, der er det andre planer...

   Slett
 7. Så fint du skildrat biltvätten, där det minsann dök upp något som liknade en tiger!

  SvarSlett
 8. Tigerwash först förstod jag det inte men sen såg jag färgen på borstarna.

  SvarSlett
 9. Morsom tigertolkningsvarianet du har gjort :-)
  De bilden du viser innenfra bilen om utenfratigervask ja, den liker jeg godt, så lekkre bilder det ble!

  SvarSlett

Legg igjen en liten hilsen, det hadde vært hyggelig...