lørdag 6. februar 2021

"Att se bortom vintern"

hestehov

Jeg var litt usikker på hva som egentlig ligger i denne overskrifta, men jeg velger å tolke det som det aller første tegn på vår. Når en liksom tror det er vår, men vinteren har ikke sluppet taket riktig ennå. Norsk og svensk er egentlig ganske likt, men av like vel veldig forskjellig.

hestehov

De første vårtegnene hos meg er at hestehoven stikker fram fra grøftekanten. Yndige små gule nøster som trosser både kuldegrader og om det skulle komme litt snø når andre ikke forventer det. Tygge stilker som strekker seg lengre og lengre mot himmelen etter hvert som dagene blir varmere.

hestehov

De kommer tett i tett etter hvert og danner store gule tepper i veikantene og andre steder der jorda begynner å bli varmere av vårsola. Jeg bor på skyggesiden, eller måsasia som vi sier herover. Der sola er borte om vinteren og kommer sakte krypende litt og litt oppover dalsiden ettersom våren kommer mer og mer. Ikke bare på kalenderen liksom.

hestehov

De lukter ikke så godt, men det er liksom litt tradisjon å plukke med seg de første hestehovene en finner. Sette de i et eggeglass på kjøkkenbordet, for å få skikkelig vårstemning når man sitter for å spise frokost. Jeg har ikke noen av de tidlige vårblomstene i min hage. 

hestehov

Jeg har ikke krokus og snøklokker og hva de nå heter alle sammen som sloss med snøen for å spre glede i beddene rundt husveggen. 

blåveis hestehov

Etter hvert kommer det til en overgang, når blåveisen også vil ha litt oppmerksomhet. 

blåveis

Jeg har ikke blåveis akkurat rundt mine vegger, men et lite stykke opp i skauen der jeg bor er det en lang skråning som er helt dekket av blå blomster. De lager et helt teppe mellom trærne. For noen år siden hogg de en stor flate der, men det ser ut til at det ikke har blitt noe særlig påvirkning på blomstringen av blåveis.

blåveis

Enkelte eksemplarer kan være nærmere lilla enn blå i farge. Noen kan til og med være nesten helt hvite i kronbladene. Jeg har hørt at de får farge etter hvilke næringsstoffer det finnes i jorden der de vokser, hvor sant dette er er jeg ikke så sikker på. For en kan finne flere typer side om side.

blåveis

Det er liten vits i å plukke med seg disse inn. De blir avblomstret i løpet av få dager. Så jeg lar de stå ute i naturen slik at en kan glede seg over dem i flere uker.

blåveis

Det er tydelig at det er mange blåveiser i området rundt her jeg bor, for det er til og med laget en sang om en liten pike som går å rusler med blåveis i sine hender.

blåveis

Blåveispiken 
Jeg går og rusler på Ringerike,
 på stille stier jeg sjelden går.
Da kommer mot meg en liten pike,
 en lubben unge på fem, seks år. 

Hun bærer blåveis i sine hender,
 den første hilsen fra vårens muld,
 hun møter meg som en venn hun kjenner
 og står og smiler så tillitsfull. 

Hun spør meg barnslig om jeg vil ha dem
 for hun har plukket dem nettopp nå.
 Så hvis jeg vil, kan jeg bare ta dem 
si´r hennes øyne, de store blå. 

Så rik en gave har ingen gitt meg
 som denne dunbløte barnehånd,
 Hun får no´n øre så hun kan kjøpe
 litt sjokkolade og dropps og sånn.

 Hun løper fra meg med takk i blikket,
 hun danser lykkelig på vårens vei,
 hun løper fra meg men aner ikke
 at det var hun som var god mot meg. 

Melodi: Kurt Foss/Reidar Bø Tekst: Arne Paasche Aasen

hvitveis

Hvitveisen kommer samtidig med blåveisen omtrent, den har mer blader og holder heller ikke lenge inne om man plukker dem.

hvitveis

De danner grønne tepper i skogen som bølger seg fram mellom trærne. Når blåveisen holder seg mye til barskog, så er hvitveisen oftere å finne i bladskog.

hvitveis

Hvitveisen kan en lage blomsterkrans av da de har forholdsvis lange medgjørlige stilker. 

hvitveis

Blomster er et yndig objekt når man liker å ta bilder. De endrer seg fra dag til dag og en kan få fram forskjellige stemninger bare ved å endre lysforholdene og avstand man tar bilde på.

selje gåsunger

Men det er ikke bare på bakken det blomstrer på våren, det blomster i trærne også. Gåsungene kan man plukke inn fra et tre som heter selje. Om man ikke putter de i vann så holder de evig. Putter man kvisten i vann så kommer pollenet fram etter kort tid. Dette treet har mye sevje i barken på våren, så en kan også lage fløyte av denne kvisten. Det lønner seg å ha en litt tykk grein når man skal lage det, da er det enklere å få av barken uten at den sprekker. Kan du ikke lage seljefløyte, så kan du lære det ved å klikke her.

selje gåsunge

Til våren skal jeg besøke slottet i Oslo, der har de plantet hundrevis av krokus i slottsparken. Denne siden kan du følge på facebook. Den er ofte oppdatert med når ting starter og når det er som penest. I år holder de også Dronningparken åpen, denne pleier å være stengt om vinteren. De har mange flotte blomster i slottsparken sin gjennom hele sesongen. 

pinseliljer

I 2018 var jeg der i mai, da hadde pinseliljene tatt over det bølgene teppet mellom de gamle trærne.



Det er TrädgårdsFägring som holder oversikt over hageplaner, se mange andre sine planer for deres hager 2021 hos TrädgårdsFägring. Hver uke er det et nytt tema.

14 kommentarer:

  1. Läcker bild när hästhoven sticker upp ur snön. Ja, vad är inte härligt med våren även om jag intalar mig att det är här och nu som gäller och mycket som ska göras, många delmål på vägen innan våren är här.
    Allt gott
    /Anette

    SvarSlett
    Svar
    1. Mye forarbeid før man kan nyte utover sommeren

      Slett
  2. Hei Lillian,

    Det var mye deilig vår i bildene dine :-)) Jeg skulle gjerne hatt en skog hvor blåveisen vokste helt frivillig, men vi har da hvitveis! Det er lov å lengte litt nå?!

    Ønsker deg en deilig helg!

    SvarSlett
  3. Nu är jag förvirrad! Har du alla dessa vårblommor redan? Var bor du? Fina bilder på vackra blommor!

    SvarSlett
    Svar
    1. Neida, jeg har jukset med vårblomster fra i fjor. Her er det mye snø og 20 kalde grader.

      Slett
  4. Visst längtar man efter alla dessa härliga vårtecken. Men jag hoppas att de dröjer några månader till för jag är inte färdig med vintern än på länge :D

    SvarSlett
  5. Vackra vårtecken allihop och tolkningen är nog inte huggen i sten utan kan ses som inspiration. Så tänker jag åtminstone :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
  6. Hej Lillian!
    Så glad man blir av alla härliga vårblommor.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
  7. Utrolig koselig å oppdage vårtegnene etter hvert som de dukker opp :)

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...