torsdag 4. februar 2021

Skillingstrykk

katt og hund goldenretriever

Noen har åpenbart dårlig husk og kommer ikke på at det er kaldt før døra åpnes og han kjenner trekken står innover stuegolvet. Men han må jo holde full oversikt over hva som skjer hos mamma og pappa i nabohuset, så da må man en liten tur ut i kulda og løpe fort over gårdsplassen.

katt pus

Andre husker veldig godt og vil ikke nærme seg døra engang. Mus får være mus til det bli mildere, tenker Lurven.

svart katt

Daisy er mye mer bevisst på været enn begge de to andre til sammen. Hun skal ha oppholdsvær, varmegrader og aller helst ikke en levende sjel å se i hele synsfeltet. Gårdsplassen må bare forseres for å komme seg i uthuset for å jakte på mus.

pusekatt

Skillingstrykk var små trykksaker, som oftest bare et sammenbrettet papirark, som kunne inneholde nyheter, humoristiske, sensasjonelle eller pedagogiske prosatekster, men som i de aller fleste tilfellene var på viseform, såkalte skillingsviser. På Nasjonalbiblioteket finnes det anslagsvis 5000 skillingstrykk spredd rundt i ulike samlinger. Skillingstrykk kunne bli solgt på markeder, på gaten og av omreisende kramkarer. Ofte inneholdt de ei vise eller flere som kunne synges på kjente melodier, og gjerne smykket med en enkel illustrasjon.

kattepuser

Innholdet i skillingstrykkene forteller om dramatiske hendelser som skipsforlis, krig og forbrytelser via underlige fenomener som kvinnen som verpet egg til grenseløse kjærlighetserklæringer, kongebryllup og svik. De byr på både nyheter og underholdning, formidler moralske tanker og fremmer både politisk og samfunnsmessig kritikk.

Som medium fikk skillingstrykkene nyheter, underholdning og sladder til å sirkulere i samfunnet. Trykkene kunne bevege seg mellom by og land, og mellom høy og lav. De kunne kjøpes og selges, men også skrives av, samles, byttes og lånes. Skillingstrykk er derfor et materiale med stor historisk verdi og er en del av den folkelige sanghistorien. Trykkene er også kilder til kunnskap om sosial- og kulturhistoriske forhold og er en del av bok- og trykkehistorien.

kattepuser

Skillingstrykkene dukket opp allerede med de første boktrykkerne. De første trykksakene som ble fremstilt i Norge i 1643 var to visetrykk og en almanakk. På 1600-tallet var trykkene ofte vakre prakttrykk som vendte seg mot en pengesterk overklasse, men ettersom lesekunsten ble utbredt, ble skillingstrykkene et billig tilbud for vanlige folk. Samtidig begynte de kulturelt interesserte å se ned på disse «vulgære» småtrykkene. På 1800-tallet ble de kalt skillingstrykk, gateviser eller kjøkkenpikeviser. Skillingstrykket var vårt første massemedium og lenge var det også det eneste virkelige massemedium. Også fattigfolk kunne ha råd til å kjøpe slike trykk.

Den vanlige forestillingen om skillingsviser som lange, tragiske fortellinger om kjærlighet og død er ikke helt korrekt; skillingsvisene utgjør ingen enhetlig visetype og har bare distribusjonsformen til felles. Alle salgbare tekster kunne bli skillingsviser. Siden skillingstrykket ofte ble brukt til nyhetsformidling finnes det også mordviser, skipsforlisviser og katastrofeviser. Fram til 1915 kunne skillingstrykkene etablere slagere, de store landeplagene, men etter 1920 ble denne distribusjonsformen gradvis utkonkurrert av grammofonplater, aviser og ukeblad.

pus

Ha en glad mandag og finn noe å glede deg over i dag, og gjerne resten av uka også!

* *

9 kommentarer:

 1. Det är så kul att se och upptäcka djurens olika personligheter. De har olika beteenden även om de har vuxit upp tllsammans och kanske även om de är syskon. Precis som hos oss människor :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen av mine er søsken, men det skiller tre uker mellom dem.

   Slett
 2. Ja, katter er utrolig forskjellige. Jeg har to stykker, og de er helt ulike. De er ikke søsken heller, men likevel. Morsomt med historien om skillingstrykk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Googel har den evnen at den lærer oss ting vi ikke visste at vi lurte på engang.

   Slett
 3. Beautiful kitties stay warm today!

  SvarSlett
 4. Awww, it's good to have a warm house to live in when it's so cold outside. So precious.

  Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

  Have a fabulous Awww Monday and week. ♥

  SvarSlett
 5. Watch that cold door wind and watch for mice looking for warm too. Thanks for the great history of the Penny Prints. It is always nice about another Country. It is freezing here in the USA Pennsylvania too

  SvarSlett
 6. All your kitties are adorable. I am partial to the orange and white- he looks like my Sammy.

  SvarSlett
 7. We agree about the cold. We don't even like to be near the door when The Human opens it in winter. We'd much rather stay by the fireplace.
  Purrs & Head Bonks,
  Alberto

  SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...