onsdag 15. juli 2020

Hva vil du fylle livet ditt med?


Hva er det som er viktig for akkurat deg i livet ditt? Hvordan ønsker du at livet ditt skal være? I stedet for å flykte velger du å møte de vonde følelsene, så trenger du ikke lenger å bruke energi på å flykte fra dem. Det handler om å våge å erfare frykten. Livet blir en konstant flukt fra vonde følelser. Flukten utvikler seg til å bli en lammende angst for å føle noe som helst. Denne angsten kan bli så overveldende at døden føles som en løsning. Selvmord kan føles som den ultimate måten å unngå angsten på. Behandlingen tar utgangspunkt i at det er viktig å erfare at tanker og følelser kan kjennes farlige, men at de i seg selv ikke er det og heller ikke kan bli det.


Det er derimot det du gjør for å unngå tankene og følelsene som er farlig og dramatisk, slik som selvskading og selvmordsforsøk. I denne behandlingen får pasienten hjelp til å velge å møte frykten. Følelser som melder seg i en slik prosess kan være tristhet, sorg, sinne, skam, håpløshet og hjelpeløshet. Disse følelsene er i utgangspunktet viklet inn i hverandre og kan ofte oppleves som en fysisk uutholdelig smerte i kroppen. Følelsen er omsluttet av en gjennomgripende opplevelse av å være alene i verden, at det er ingen som ser og forstår.


Det handler om å akseptere at livet har vært smertefullt, at livet er smertefullt og at det alltid vil være smertefullt. Å ta ansvar for sitt eget liv. Å selv eie egen prosess for behandling. Å velge å utsette seg for følelsene man frykter, er veldig krevende. Psykisk lidelse kan være en naturlig reaksjon på livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...