lørdag 18. juli 2020

Fruntimmersveckan börjar nu, har du namnsdag denna vecka?


Hva i alle dager er det her for slags uke tenkte jeg... så måtte jeg ty til Hr Google og han kunne fortelle meg at "Den näst sista veckan i juli, 18–24 juli, har sedan slutet på 1800-talet gått under namnet fruntimmersveckan. Anledningen är att samtliga dagar, utom den första (Fredrik, Fritz), bär kvinnonamn: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina. Ofta sägs att fruntimmersveckan är extra regnig. Inte minst Margaretadagen 20 juli sticker ut, där det genom historien har hetat att ”Margareta gråter” och ”Greta väter nöten”"

Aha ja, navndag er ikke noe som er særlig utbredt feiring av i Norge. Ikke vet jeg om norske og svenske har navndag på samme dagen heller. Men så måtte jeg finne ut dette her da tenkte jeg. Lillian har navnedag 16. september. Det er 6141 personer i Norge som har dette navnet.

Den 31 december 2012 fanns det totalt 18 665 personer i Sverige med namnet Lilian eller Lillian, varav 7 307 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 46 flickor namnet, varav 9 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 6 september, (1986-1992: 15 november, 1993-2000: 7 maj). Hvorfor min navndag flyttet seg i Sverige er jeg ikke fult så sikker på. Men det er kanskje vanlig?

Orsakullan har en bloggutmaning som har gått lenge, men i juli skal jeg være med på den hadde jeg tenkt. Du kan også bli med om du vil. "Vill du delta? Blogga om ämnet för dagen. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om." Sara Madeleine sin Bloggutmaning for juliHusk å legge inn en kommentar hos Orsakullan så hun vet at du også deltar.

2 kommentarer:

  1. Härlig badbild! Det är tur att google finns så att du får hjälp att förstå dig på svenska tokigheter :D Det händer att namn flyttas, läggs till eller tas bort ur den svenska almanackan. Mina båda namn har dock fått behålla sina datum sedan jag var barn. Numera firar vi inte mer än att vi skickar ett grattismeddelande men när barnen var små fick de alltid en liten present på sina namnsdagar.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det virker som en veldig hyggelig tradisjon, men det må være ganske kipt for de som heter noe som ikke står på kalenderen.

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...