lørdag 29. februar 2020

Negativ optimist


"Skulle ønske døgnet hadde flere timer av og til..." - Kjenner du deg igjen? En gang hvert fjerde år kommer det en bonusdag! Mer tid er ofte noe man tenker man trenger når man har en travel hverdag, og i år får du det!


For en herlig lørdag dette ble. Jeg fikk ligge lenge da jeg luftet hunder seint i går. Jeg var våken, men det å våkne uten å måtte stå opp med en gang. Det å kunne ligge under dyna og strekke seg et kvarter eller to, før en begynner i det hele tatt å vurdere om en skal stå opp.


Siden det var spådd snø på ettermiddagen fant jeg ut at det var lurt å gå en tur med hundene før det satte inn med skikkelig snøvær. Siden Bella fikk en god runde i byen i går, så ble hun hjemme med Ronja i dag. Jeg gikk runden rundt hengebrua for å slippe å gå fram og tilbake. Det fristet ikke i dag.


På kvelden hadde jeg nemlig billett til 


Negativ optimist er en grei betegnelse på bergenseren André Ulveseter. Han misliker mye, men ofte på en relativt optimistisk måte. En fjelltur kommer til å bli helt forferdelig, men på den positive siden så kommer den neppe til å ta livet av han. Den kleine samtalen om at «nå må vi ta den kaffen snart» man har med folk man har et perifert forhold til, som heldigvis er minst et år til man har neste gang. Han syns det er noe herk å bli stoppet i tollen, men er glad han stort sett går i pluss. I dette showet får mange gjennomgå – syklister, politikere, allergikere – men kanskje mest av alt han selv. Negativ optimist er et standupshow med høyt tempo av en rutinert komiker som har over 20 år bak seg på scenen. Ulveseter er nok, til tross for alle sine år bak seg som komiker, mest kjent for sin Facebook-side og sine to bøker «Bilder i kampen mot særskrivingsfeil»,


Det var en klondrian som fungerte som oppvarmer. Jeg tenkte med meg selv at om den der skal holde på lenge så sliter jeg. Da drar jeg hjem. Jeg veit ikke om han ønsket å drive med standup, eller om han bare gjorde det fordi han egentlig var fra Åsbygda? Men morsom det var å dra det langt. Det merket han nok på publikum også, for det var ikke mye respons han fikk fra publikum.


Så gikk han av scenen og Andre Ulveseter entret podiet og som bergensere flest så gikk kjeften i ett til han takket for seg halv annen time seinere. Han fikk sånn applaus at han kom ut på scenen igjen og dro noen nummer til. Han var faktisk knallbra med mange gode poeng på rad. Han var absolutt verdt pengene sine og kommer han med et show til så skal jeg jammen meg ha billett.


Når man sitter litt sånn i bakkant, både før showet starter og under showet så legger jeg merke til hvordan andre ter seg. Jeg legger særlig merke til par og hvordan dynamikken er mellom dem. Det er veldig tydelig at det er dama i forholdet som legger både lista og føringa. Hun har i tillegg gjerne med seg både søsken og foreldre, særlig mor er med. Gutten sitter der og prøver å varte opp og smile fåret. At dem gidder. Det går faktisk ann å være litt selvstendig om man er sammen med noen.  Ikke trenger man å dra med hele slekta om man skal noe heller. For det er aldri slekta til mannen som er med, eller mannens mamma. Rart det der. Det plager ikke meg det minste å kjøpe en billett og dra aleine om det er noe jeg har lyst til. Det er en uting at folk må ha med seg noen for å få gjort ting.

Om et kvarter er det våren!

fredag 28. februar 2020

Fem en fredag #9


Så er det blitt fredag og en ny helg står for døren. Jeg har ikke så store planer for helgen ennå, annet enn en tur på Gledeshuset på lørdag for å se en forestilling. Kunne tenkt meg å funnet på noe etterpå, men er litt uvisst hva jeg har lyst til. Det er Elisa Matilda som har temaene for Fem en fredag, hos henne kan du titte inn på flere som er med på dette.


När var senast du gjorde ett avslut?
Tja, nå må jeg tenke. Noe som jeg avsluttet, så må det vel være når tiden var inne til å ta med min hund til veterinær for avliving. Gammel og sliten så fortjener de å slippe.


Vilken film/tv-serie tycker du slutat på bästa sätt?
Jeg synes Sixth Sense med Bruce Willis en amerikansk film fra 1999. Filmen handler om barnepsykologen «Malcolm Crowe» som forsøker å hjelpe en ensom og forstyrret gutt. The Champ er en amerikansk dramasportfilm fra 1979 regissert av Franco Zeffirelli. Begge disse har en slutt som overrasker og som på en måte er trist. Jeg liker litt sånne spesielle filmer som en ikke kan forutse hvordan ting går til slutt. Samtidig som en ikke skal sitte igjen som "?" når rulleteksten kommer.  


Vad är något du vill säga tack och hej till?
Ja egentlig en hel del. Tenk å kunne startet livet sitt på nytt som 20 åring med all kunnskapen og livserfaringen en har i dag som vel dobbelt så gammel. Da kunne en unngått et vel av nedturer og følelsemessig kaos i livet. Man trenger noen nedturer for å sette pris på oppturene, men man hadde ikke trengt alle de bratte bakkene nedover i avgrunnen. Alle tårene og frustrasjonen over andre menneskers oppførsel.


Hur avslutar du helst en lång vecka?
På en tur med hundene ute i naturen med et fotoapparat. Kommer hjem etterpå til et langt bad i badekar og lage seg litt middag før en kikker litt på tv.


Vad kommer du aldrig göra igen?
Har litt dårlig erfaring med å si at det skal jeg aldri gjøre igjen, men etterhvert så får en vel litt mer erfaring i å gjøre som en vil og ikke som andre vil. Stole på seg selv og blåse litt i andre. Men mye blir styrt av følelser og de er det ikke så enkelt å være sjef over. Men om jeg kunne velge en ting jeg aldri skulle gjøre igjen: Jeg skal aldri ha kjærlighetssorg igjen!


God helg!

torsdag 27. februar 2020

Har du sjekket deg?


Prøvetaking fra livmorhalsen (portio og cervix) har vært anvendt til å stille tidlig diagnose av forstadier til livmorhalskreft siden 50-tallet. Etter innføringen av celleprøver har antallet krefttilfeller i livmorhalsen gått ned med 60 til 70 prosent. Celleprøve fra livmorhalsen innebærer at det skrapes av celler fra livmorhalsen, og disse cellene granskes i mikroskop av trenet laboratoriepersonell som ser etter celleforandringer. Celleprøven kan også avdekke betennelsesceller, trichomonader, sopp og mistanke om herpesinfeksjon. Den faglige betegnelsen på celleprøve (cytologi) fra livmorhalsen er cervixcytologi.

Fra 2019 innføres en ny analysemetode for livmorhalsprøver hos kvinner mellom 34 og 69 år -HPV test. Istedenfor å granske prøven for celleforandringer først, undersøkes prøven for humant papillomavirus/HPV. Dersom viruset blir påvist, tester de videre for å se om det ses celleforandringer. Dersom det ikke påvises HPV, anbefales ny kontroll etter fem år. Prøven blir tatt på samme måte som celleprøven i et avskrap fra livmorhalsen.

I Norge anbefales kvinner mellom 25 og 69 år å ta celleprøve hvert tredje år. I løpet av perioden 2019 til 2021 vil alle kvinner i landet mellom 34 og 69 år anbefales HPV test hvert femte år.

Det er ikke jeg, det er du


ISBN 978-82-33-11499-2 på 414 sider.

«Slik skjedde det: Jeg fridde. Paul sa ja. Og så tok livet en helt annen vending.»

Delia Moss har en livsplan. Men da det går opp for henne at hennes kommende mann ligger med en annen, raseres den imponerende raskt. Absolutt en bekymring. Hun må få tilbake kontrollen – og gjøre seg selv til superhelt i fortellingen om sitt eget liv.

Litt spesielt å lese om kjærlighet etter så mange krim bøker, men det var nå litt spenning i denne også. Liker bøker hvor en ser hvordan bitte små detaljer plutselig utgjør den store forskjellen i hvordan livet utvikler seg videre.

onsdag 26. februar 2020

Askeonsdag


Askeonsdag er en benevnelse som brukes i mange land om den første onsdag etter fastelavnssøndag. I den norske kirkes katolske periode (altså før reformasjonen) innledet askeonsdag den såkalte langfasten som varte helt til påske. Betegnelsen askeonsdag kommer av at de angrende syndere fikk drysset aske over hodet eller påført et kors av aske i pannen.


Det kirkelige ritualet i middelalderen
Fra og med askeonsdagen ble det slutt på den løsslupne livsførselen og overspisingen som kulminerte på feitetirsdag dagen før. At dagen var en av kirkeårets store botsdager, kom også til uttrykk gjennom liturgien. I middelalderen ble det hengt opp en duk foran alteret som ble hengende i hele fastetiden. Alterskap ble gjerne lukket og helgenbilder dekket til. Før messen ble asken innviet mens det ble lest bønner.


I middelalderen møtte de troende i kirken med botsklær og med aske i håret. Uttrykket å kle seg i sekk og aske er et gammelt jødisk ritual som uttrykk for anger eller sorg. Etter hvert ble det noen steder vanlig at presten tegnet et kors på pannen til alle som var til stede ved gudstjenesten. Dette var et tegn på livets forgjengelighet og menneskenes behov for å angre sine synder og gjøre bot. Under handlingen fremsa presten følgene formular på latin: Memento homo quia pulvis es et in pulverem reverteris. Oversatt blir det: «Husk, menneske, at du er støv, og at du skal vende tilbake til støvet». Dette var, ifølge Bibelen, Guds ord til Adam og Eva etter syndefallet.


Ved revisjonen av den romersk-katolske liturgi i 1969 ble det innført et foretrukket alternativt formular som er hentet fra Markusevangeliets kapittel 1, vers 15: Vend om og tro på evangeliet.


Askeonsdag blir i dag markert på forskjellig måte av kristne som tilhører ulike trosretninger. Det gjelder katolikker, anglikanere, lutheranere, metodister, presbyterianere og noen baptister. I den katolske kirke er askeonsdag faste- og abstinensdag, hvor man ikke skal spise kjøtt). Biskopene i de nordiske land har gitt disse bestemmelsene en mild fortolkning: «Det å faste betyr en merkbar reduksjon av det man spiser til daglig. Abstinens vil si at vi gir avkall på en spesiell form for mat, drikke eller fornøyelse.»


Den romersk-katolske kirkes strenghet når det gjelder sakramentene, gjelder ikke med hensyn til utdeling av aske på askeonsdag. Asken kan deles ut ved et enkelt ritual til alle og det kan skje nærmest hvor som helst. Handlingen kan også utføres av legfolk; asken må imidlertid være velsignet av en geistlig. Ideelt sett skal asken som benyttes, stamme fra palmegreiner som ble brukt ved gudstjenesten palmesøndagen året før. Etter messen blir disse samlet og senere brent. Asken blir ofte blandet med olje.


Overgangen mellom vinter og vår har vært en viktig markering fra gammelt av. I hvert fall her i nord så har vi nærmest ligget i mørket og i dvale, og kanskje hatt en lang og strevsom vinter.


Og kanskje var det aller verst i februar-mars, når det begynte å tære på mat til mennesker og dyr. Så håpet om å komme seg til påske, lyset og livet igjen, var veldig stort og viktig. Ordet fastelavn stammer fra tysk og betyr «kvelden før fasten». Dette var opprinnelig en tredagers festperiode før fasten, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag. I tillegg har vi askeonsdag, den første dagen i fasten.


Fastelavn starter alltid på søndagen 49. dager før 1. påskedag. Mange forbinder fastelavn med kremfylte boller med kvister pyntet med fargerike fjær. Hvorfor det egentlig? Bjørkeriset har en lang tradisjon. Man slo liv og fruktbarhet i både marka, dyr og kvinner som ikke hadde fått barn ennå med bjørkeris. Dette er en førkristen tradisjon. Bjørkeriset på denne tiden var fylt av knopper, og knoppene var fylt med liv og håp for den kommende våren, sommeren og høsten. Det er en flott symbolikk.


Men hvor kommer fjærene fra?  Vi tror forgjengerne til fjærene stammer fra Tyskland. Der vet vi at de hengte opp fargerike tøybiter i bjørkeris. De kremfylte bollene representerer den fete kosten som ble servert på fastelavnssøndagen, tidligere også kalt fleskesøndag, for å fete folk opp før fasten satte inn. Begrepet «blåmandag» brukes i dag om en hvilken som helst trist dag, særlig mandager i bakrus. De var vel fyllesjuke før i tiden også, men jeg tror ikke det er opphavet til blåmandagen.

Rundt om finnes det mange teorier om hva blåmandagen stammer fra. Det hang sammen med tyske fargere som fremstilte fargen blå, noe som tok lang tid. Den katolske kirken hadde bestemt at alle skulle ha fri på søndager. Det måtte også fargerne finne seg i, og dermed stoppet fargeprosessen opp på søndag. Så måtte man sette i gang prosessen igjen på mandag. Da fikk man ikke gjort så mye den dagen, utenom å komme i gang igjen. Så mandagen ble en litt slapp og daff dag som du ikke fikk all verden ut av. I kirken var det også blåmandag. Det er en tradisjon den dag i dag, at fargene i kirka går fra grønn til lilla ved fastetider.


På tirsdag er det feitetirsdag. Da handler det om, som navnet tilsier, å fete seg opp. Det var gjerne en stor fest som markerte inngangen til fasten. I Trøndelag har de holdt på tradisjonen med saltkjøtt og kålstappe. Andre steder i landet snakker de om hvitetirsdag. Der spises det «hvit mat» i form av rømmegrøt eller boller med hvitt mel, slik som i fastelavnsboller og berlinerboller. Felles er at man tok frem det beste og flotteste man kunne finne, men om vi går langt tilbake i tid var det begrenset hva folka hadde. De samlet det som kunne oppbevares av mat helt fra sommeren og gjennom høsten.


Askeonsdag er den første dagen i fastetiden, men for å finne svaret på hvorfor det heter askeonsdag, må vi tilbake til kirken og gamle katolske tradisjoner. Man brant opp palmegreiner fra fjorårets påsketider, gjerne med hellig olje og vann, og strødde asken over menigheten. Man kunne også benytte avkoket til å tegne et kors i pannen på folket.


Dette ble gjort for at menneskene skulle bote for sine synder og tenke tilbake på hva de hadde gjort det siste året. Askeonsdag ble også benyttet til å vaske hvite klær i lut. Gjorde man det på denne dagen, skulle klærne visstnok bli ekstra hvite, og være ren helt frem til sommeren. Været kunne også spås denne dagen, ved å kasta ask i lufta. De tolket om det ble vind, storm eller godt vær ut fra hvor fort og høyt asken fløy.


tirsdag 25. februar 2020

No rain - no rainbow


Det betyr vel rett og slett at en må tåle litt motgang for å kunne oppnå noe glede. Man må også bidra litt selv for at ting skal gå rett vei. Nå går det mot lysere tider naturmessig, så nå er det bare å ha trua på at ting skal ordne seg.


Rosene og morsdagskortet som Merethe hadde med når hun var oppe igjen i helga. Hvite blomster er de fineste blomstene som finnes. Mange synes de minner om begravelsesblomster, men jeg synes ikke det. 


Tirsdag og jeg er vel like lykkelig i dag som i går, så jeg kunne like godt skrevet glad tirsdag. Men da hadde det vel blitt ganske ensformige overskrifter her. Ronja er høyløpsk og for å få sånn nogenlunde fredelige netter så har hun også endt opp nede sammen med de andre i hvert sitt bur. Et pr dager til nå så er det over på henne også. Det gikk to dager som Mounty spiste før han sluttet igjen, så litt næring har han fått med seg. Bella fikk ligge i senga med Patran så hun koset seg i alle fall. 


Han er fortsatt med på jobben om dagen og får seg en liten tur sammen med meg og Siv i lunsjen. Greit med litt luft for noen og enhver når en sitter rolig hele dagen og titter på skjermen. 


Jeg har krysset av for endel ting på mattilsynets sider på nettet for å få informasjon når det er noe nytt som skjer. Nå har Mattilsynet hatt et prosjekt på hunder som bor ute. Det var endel avvik, og om du er interessert så kan du finne rapporten HER. Generelt kan en si at de som hadde ting i orden var mange, men de som hadde avvik fra regelverket hadde mange avvik som regel.


Merethe kunne informere om at hun hadde fått vannkopper, så om jeg er blitt smittet med viruset i helga så får jeg vel helvetesild. For jeg har nemlig hatt vannkopper tidligere. Håper jeg går klar for jeg har ikke tid eller lyst til å bli syk. Det kunne gå tre måneder før du var frisk igjen og de som var uheldige kunne være syke og ha vondt ennå lenger fant jeg med litt googling. Men da hadde det nye regnskapsystemet blitt implementert og ferdig før jeg kom tilbake. Man må jo se ting fra den lyse siden.


I kveld skal jeg se om jeg får lest ut boka mi, det er ikke så veldig mye igjen av den. Ferdig spist middag og litt sur vind ute, da kan en kose seg inne med god samvittighet.



mandag 24. februar 2020

Glad mandag


Tipper dere i det minste er glade for at der nærmer seg slutten på fuglebildene jeg har tatt. Kamera fyller seg stadig opp med nye mer eller mindre bra bilder, så det er ikke det det skal stå på framover er jeg redd. Nå som våren kommer så blir det enklere å ta bilder til fotoutfordringen også. Spørs om jeg må ha med meg lista i bilen sammen med et kamera, så tar det nok ikke så veldig lange tiden før jeg har fylt opp rimelig bra med temaer tenker jeg.


Denne uka har Patran vinterferie, så da kan jeg begynne på jobben klokka åtte isteden for sju om jeg vil. Ingen skal sitte på på jobb heller, så jeg trenger ikke være presis. Det er ikke bare en glede i dag, men hele uka. 


Jeg har deaktivert brukeren min på sukker, slettet appen på telefonen og går for "det virkelige livet" variasjonen.


Da har jeg rundet "sukker" siden tirsdag... Er jeg kresen, eller har de få kandidater? De som endte til høyre hadde jeg match som var dårligere enn 70… bortsett fra 1. 


Nå er det jo tråssalt snart sommer og på våren så står mulighetene på rekke og rad ellers i naturen. Jeg har sett på Casa Numme på tv der kjendiser snakker om hvordan de møttes og hvorfor de fortsatt holder sammen. Det er ingen av dem som ikke har møtt motgang, og ingen som ikke har jobbet litt for å få den andre interessert i seg. Stort sett har livet vært styrt av tilfeldigheter, så da går jeg for den varianten jeg også.


Jeg får gjøre som svana, rette meg opp i ryggen og bruse med fjærene. Så kommer dem strømmende. Den som leiter den finner, så en må bare være nøye nok og følge alle impulser. På lørdag skal jeg på Gledeshuset og helga etter skal jeg til Nesbyen med Kjersti.