torsdag 29. februar 2024

EFIT-februar avslutning


Jeg hørte det drøpp fra taket allerede før jeg sto opp. Jeg sover med vinduet åpent, så da har en en viss formening om hvordan været er før en lukker opp øya. Det ble en våt fornøyelse på luftetur med Varga i dag tidlig


Ingen grunn til å ha stort bur til henne på jobb ser jeg, men hun vokser jo så fort. Jeg synes hun har vokst mye allerede, siden jeg hentet henne på lørdag. I morgen har hun vært her ei uke og hun har blitt riktig så husvarm allerede, 


Første tissepausa på jobb var slett ikke noen fornøyelse det heller. Det blås og regnet, surt og kaldt. Varga var ikke så veldig hippen på å være lenge ute hun heller.


Jeg og Varga fikset varmlunsj til de andre på jobben.


De som jobber i produksjonen spiser halv elleve og resten spiser stort sett klokka elleve. Varga hadde vært forholdsvis mye våken tidlig på dagen, så når jeg skulle gå til kjøkkenet for å spise sov hun tungt. På mandag spiste jeg på kontoret, tirsdag og onsdag fikk hun være med ut på kjøkkenet. I dag sov hun godt den halvtimen jeg spiste. 


Jeg fikk liltt slakk på jobben noen dager, men nå kan jeg jobbe som om jeg ikke hadde med meg valp. Virkelig imponert over hvor raskt Varga tar ting. Hun er helt rå!


Når man har Ett foto i timmen så er vel det største problemet å huske klokka, så en faktisk knipser et foto i timen. Når man har kontorjobb så skulle det ikke være så vanskelig å holde et halvt øye med klokka. Men det er alltid brått gått mer tid enn man tror.


Jeg jobber 7-15 så når det var på tide å dra fra jobb, sov hun jammen godt fremdeles.


Ingrid var overbevis om at det var foreldremøte i barnehagen i dag, så jeg plukket opp Sofie i dag også. Jeg kunne ikke si jeg husket at jeg skulle være barnepike i kveld, men å snu seg rundt i lufta for å få ting fikset, ja det er ikke noe problem. 


Alle unga kommer hjem i morgen, så vi dro innom Kiwi for å handle inn til middager i helga. Sofie turnerte i handlevogna og endte opp andre veien enn det er beregnet at de skal sitte.


En litt i overkant ivrig Varga, mange poser med varer, litt sliten Due, da er man løsningsorientert. Det ble bolle med rosiner på benken mens jeg ryddet bort varene. Mine unger har aldri fått lov å sitte på benken, hverken når de var små eller store. Siden jeg ikke visste at jeg skulle ha henne med meg hjem før ved lunsjtider på jobb. Så var ikke kjøkkenbordet mitt så barnevennlig å sitte ved. 

hvit gjeterhund

Når det nærmet seg badetid for Sofie var de blitt veldig gode venner.


Det skulle ikke mye til før de var bestevenner.

Sidan som alltså går ut på att man dokumenterar sin dag med ett foto i timmen. Den har funnits på nätet sedan mars 2004 och du kan läsa mera om det hela på sidan Info du hittar i menyn här intill. Här hittar du kommande dagar också.


Åndelig bidrag til Skuddårsdag


Nytt år og denne gang får vi en dag ekstra som vi kan nyte og forme som vi vil. Ved å inkludere skuddårsdag, holder kalenderen vår tritt med jordens rotasjon. Skuddår er år som inneholder 366 døgn. Et normalår har 365 døgn. Jorden bruker i gjennomsnitt 365,24220 døgn på én runde rundt Solen. Dette kalles et solår eller et tropisk år. Et kalenderår må av praktiske grunner ha et helt antall dager. For at solåret skal passe med kalenderåret, gir man normalåret 365 dager, men skyter inn en ekstra dag, skuddag, hvert fjerde år (unntatt i sekularår som ikke er delelige med 400). Gjennomsnittslengden av solår og kalenderår blir da meget nær den samme.


I århundrer har det vært tradisjon hos irene og britene at kvinner kan gå ned på sine knær og fri til sine menn 29. februar. Dette skal kunne spores tilbake til en avtale som ble inngått mellom helgenene Sankt Bridget og Sankt Patrick i Irland på 400-tallet. Flere historikere mener imidlertid at det var skottene som i 1288 la grunnlaget for at kvinner på denne ene dagen hvert fjerde år kunne fri til sitt hjertes utkårede. 
Og det skulle få følger for mannen dersom svaret ble nei.

Ifølge den egyptiske solar kalender, introduserte Yuliem Tsezarem i år er ikke nøyaktig 365 dager, og 365,25, som er, pluss en fjerdedel av dagen. Overflødig kvartal dager i dette tilfellet er 5 timer 48 minutter og 45 sekunder, og er avrundet til 6 timer som utgjør en fjerdedel av dagen. Men å legge en så liten enhet av tid hver gang et år er upraktisk.

For fire år, en fjerdedel av dagen blir lengre i hele dag, som legges til året. Dermed i februar, som har færre dager enn normalt måneder, legger det en ekstra dag - og bare i et skuddår er 29. februar. Kalenderår, ble det besluttet å justere i henhold til astronomiske - dette ble gjort for å sikre at årstidene alltid kommer på samme dag. Ellers grensen ville ha skiftet over tid.

Julius Cæsar i det gamle Romerriket, keiser i Roma, laget den julianske kalenderen. Den bygget på den romerske forestilling om at året startet i mars. Også den gang så man betydningen av skuddår, men de valgte å legge sin skuddårsdag til slutten av året, og da ble det 24. februar. Dermed kunne det nye året, fra første mars, starte på bunn. Romernes kalender sluttet nemlig den 23. februar, slik at det var den 24. som ble deres skuddårsdag. Den julianske kalender viste seg over tid å ikke ivareta godt nok jordens gang rundt solen. Inn kommer da pave Gregorius.

I 1582 påbød han folkeslagene å innføre en ny kalender. Dette var imidlertid etter reformasjonen, og de protestantiske land vegret seg lenge før de fulgte hans råd. Selv om de katolske land gradvis gikk over til den nye tidsregning, var det ikke før fra første mars 1700 at de nordiske land fulgte etter. Som vi vet fra julefeiringen i den (østlige) ortodokse kirken, feirer de jul i januar fordi de følger den julianske kalender i sitt kirkeår.






onsdag 28. februar 2024

Övervakar

hvit gjeterhund leonberger

 Turtelduene er blitt veldig tette til tross for få dager sammen. Nå er det min jobb å ta med Varga på mye aleine så hun blir stødig uten flokken sin. Hun er mentalt sterk allerede, så det er det bare å bygge videre på.

hvit gjeterhund

Er det noe som er 100% sant når man har valp, så er det at man bedriver overvåking på høyt nivå. Både CSI og FBI og kanskje KGB blir litt tå hæla. Alt dreier seg om at valpen IKKE skal. Så får man ta det valpen skal som bonus.

leonberger

Bella virker som hun setter stor pris på Varga, hun holder liksom et halvt øye på henne hele tiden. Varga derimot har stjerner i øynene når Bella er i nærheten. Hun dilter etter og gjør som henne så sant hun klarer. Og hun prøver virkelig.

leonberger

Spiser Bella snø, så spiser Varga snø.

hvit gjeterhund leonberger golden retriever

Hun er mye kortere i beina, men holder brukbart følge når vi er en liten tur bortover jordet. Hun er redd for at hun skal gå glipp av noe.

løpetur

Hailey er ikke sur bestemor lenger, hun har resignert på mye av det Varga prøver seg på.

hvit gjeterhund leonberger golden retriever

Jentene mine samlet, nå må oppstillingen finpusses litt. Erfaringsmessig så går det seg fort til om man er litt tålmodig.

hvit gjeterhund golden retriever leonberger

Jeg er veldig godt fornøyd med bildene til at dette var første forsøket på gruppebilde. 

hvit gjeterhund

Hjemme har hun fremdeles sele og langline. Det handler om at jeg må ha kontroll på henne. Når til og med Bella går oppå snøen så si hele tiden, da sier det seg selv at Varga spretter rundt som hun vil. Jeg testet og gikk rett til bunns. Siden innkalling, stå og bli ikke fungerer ennå. Da må man ha en mulighet for å korrigere adferd. 

hvit gjeterhund

Hun er ekstremt konsentrert om snusing, så det spørs om det blir litt sportrening på henne når det blir bart.

hvit gjeterhund

Hun er ekstremt på nesten hele tiden, så jeg må få henne til å skjønne at det finnes en av knapp også også. Erfaringsmessig så går det greit å lære valper av-knappen. Bur på jobb er en vinkling. Da må hun slappe av, det skjer veldig lite på jobb. 

hvit gjeterhund

Første målsetting jeg har med henne er å få hverdagsvalpen til å fungere. Jeg er ikke nasi på lydighet, men jeg vil ha en hund som fungerer i min hverdag med det jeg holder på med til vanlig.

hvit gjeterhund

Andre målsetting er utstillingstrening. Vi skal på valpeshow på Gjøvik første helga i mai. Sees vi?







tirsdag 27. februar 2024

Äkta glädje

hvit gjeterhund

Ekte glede når man er liten valp er å finne en isklump som man klarer å få løs. Og ikke nok med det, man klarer å få den helt inn i munnen. Tygge skikkelig så isbitene spruter.

hvit gjeterhund

Det er faktisk mulig å dø av hjertesorg. Dette kalles «broken heart syndrome», og ble for første gang omtalt i et japansk tidsskrift i 1990, da under det japanske navnet «Takotsubo». 
 
hvit gjeterhund

«Broken heart syndrome» utløses av akutt stress, sjokk eller sorg. 

hvit gjeterhund

Kroppen responderer med å bombardere hjertet med stresshormoner, som gjør at hjertet lammes og slutter å pumpe. Resultatet er alvorlig hjertesvikt. Symptomene tilsier egentlig at pasientene har hjerteinfarkt: Pusteproblemer, kvalme, høyt blodtrykk, rask puls og smerter i brystet. 

hvit gjeterhund

Når man senere tar røntgen og ultralyd av vedkommendes hjerte, ser man imidlertid at hjertet har tatt en ny form: Venstre hjertekammer har svulmet opp og hjertet ligner på en krukke. 

hvit gjeterhund

Et knust hjerte er en metafor for det intense følelsesmessige stresset eller smerten man føler ved å oppleve stort tap eller dyp lengsel. Konseptet er tverrkulturelt, ofte sitert med referanse til gjengjeldt eller tapt kjærlighet.

hvit gjeterhund

Det finnes mange gode råd og myter om hvordan man raskest mulig kommer seg over kjærlighetssorg.

hvit gjeterhund

Det er store forskjeller fra person til person når det gjelder hvor lang tid det tar å bli ferdig med en kjærlighetssorg. Èn ting er sikkert: Du bør ta godt vare på deg selv. En undersøkelse har vist at sorgene ikke kan druknes med alkohol. Faktisk kan det forverre sorgprosessen. 

hvit gjeterhund

Men fysisk trening er bra. Du bør altså forsøke å nyte livet og ha det morsomt. Det er likevel viktig å reflektere over bruddet. Kanskje mister man kontakten med venner etter et brudd. 

hvit gjeterhund

Det er viktig å forberede seg på det. Det forverrer og forlenger sorgen hvis man ikke forholder seg til de nye omstendighetene. Hvis man lar seg oppsluke av tanker omkring bruddet, vil man forsterke eller «komplisere» sorgen.

hvit gjeterhund

mandag 26. februar 2024

Zzzzzz

 varga hvit gjeterhund

Hei, jeg er Varga. Jeg fikk besøk i går kveld. Ja de kom når jeg lå i hula mi og sov. Jeg har hørt mye om Sofie, og i går hadde hun tatt med seg mamma'n, pappa'n og onkelen sin. Alle var så spente på å få møte meg. Etter en rask tissetur ute, så ble det så mye kos fra alle sammen. Jeg har mitt eget fristed jeg kan gå til og da lar Sofie meg være i fred. Hun er så smart til ikke å være veldig mye eldre enn meg.

hvit gjeterhund

Jeg har en mistanke om at vi kommer til å bli veldig gode venner. Hun er helt betatt av meg allerede. Jeg har fått meg en liten dytt på snuta av den ene katten, men Lurven brukte ikke klørne, så det gjorde ikke vondt. Men du verden som jeg skvatt. Jeg hoppet bakover og reiv ned en blomsterpotte som gikk til direkte angrep på meg! Jeg hylte og løp, men noe trøst vanket det ikke nei. Jeg fikk bare beskjed om at jeg skulle ligge unna blomstene, så kom de til å ligge unna meg. Jeg må ligge unna tær også, og bordet og en hel haug av andre ting også. Jeg har visst mer enn nok av egne ting å gnage på.

hvit gjeterhund

 Om kvelden var jeg ute helt på egenhånd i mørket. Jeg hadde på meg sele og langline og skulle bli barsk og gå ute i mørket. Vi startet i måneskinnet, for det er fullmåne nå. Jeg hadde visst flaks med den. Noen ganger er det helt putt mørkt så en ikke ser labben foran seg visstnok. Bella og Hailey måtte vente inne. Skal jeg bli en funksjonell sak så må jeg lære meg å stå på egne poter, aller helst alle fire potene??? Hva de nå mener med det. Jeg når jo mye høyere når jeg står på to poter bare. 

hvit gjeterhund

Om kvelden er jeg litt sliten av alle de nye inntrykkene. Da er jeg så heldig at jeg får lov å ligge i sofaen.

hvit gjeterhund

I dag måtte jeg være med på jobb. Jeg var alt for liten til å være i hundegården med de andre to og kattene ville ikke ha meg inne. Tenk å sette så lite pris på mitt selskap da.

hvit gjeterhund

Det var så mange som ville hilse på meg i dag på denne jobben jeg måtte være med på. Både folk og i tillegg to hunder. Jeg fikk mange tissepauser så det var ikke ett eneste uhell inne. Hjemme har det blitt et par, men det er bare fordi de er alt for treige med å holde øye med meg.

hvit gjeterhund

Jeg hylte litt på jobb i dag, jeg våknet bare det var noen som gikk forbi døra til å begynne med. Jeg kunne jo ikke gå glipp av litt kos må du vite. Etter lunsj så sov jeg mye mere. Da var jeg blitt vant til litt lyder og at jeg var alene et minutt eller to på kontoret. 

hvit gjeterhund

I morgen skal vannskåla flyttes fikk jeg beskjed om.

hvit gjeterhund

Det var slett ikke innafor å vippe på den så jeg kunne bruke den som hodestøtte. Det ble nemlig bitte litt vått i buret da. 

hvit gjeterhund  engelsk setter

På Vilomix Norway er det en kjempekjekk sjef, han ville leike med meg og jeg ble invitert inn på kontoret hans. Tipper det ikke er siste gangen jeg er innerst i gangen på besøk.

hvit gjeterhund  pus katt kattepus pusekatt

Når arbeidsdagen var slutt så fikk jeg på meg sele og langline så jeg kunne løpe litt å få ut energi sammen med Oliver. Oliver ville være med ut, men å løpe rundt og leike med meg var han litt skeptisk til. Vi måtte børe inn litt ved til kvelds, så vi kunne kose oss med litt tvtitting uten å fryse.

solnedgang

Vi holdt på ute til sola forsvant fra gårdsplassen. Det ble mye fotografering i dag, så jeg kan love plenty av selfier framover. Bare å pusse brillene og være beredt som en gammel speider.

hvit gjeterhund

Da var det egentlig greit å ligge til lading igjen. I morgen går det rykter om en ny arbeidsdag, da er det best å være klar.