tirsdag 28. juli 2015

Mørkgonga


En av de mest spektakulære turene i Hole er Mørkgonga. En smal kløft som snor seg opp i bergveggen på vei til Gyrihaugen.


Patran har mast om at vi må gå opp på Mørkgonga igjen siden sist vi var der, og det begynner å bli noen år siden.


Jeg synes ikke det er så alverdens til tur, så jeg har trenert den litt for å si det sånn. Men Patran er litt iherdig når hun har lyst til å dra et sted, så endelig da så ble det tur. Kan jo skjønne at det er litt kjedelig å ha to måneder sommerferie uten de helt store utskeielsene. Med en klassevenninne på slep og drikke i sekken så ble det tur.


Jentene hadde fryktelig lyst til å klatre oppover ura som er sleve Mørkgonga, jeg kan styre meg for fjellklatring, så det ble et kompromiss. De klatret og jeg gikk stien rundt. De fikk streng beskjed om å vente på toppen til jeg kom. Jeg regnet med at de var først oppe, siden jeg hadde en kilometer lengre vei å gå enn dem. Med slemme menn i bakhodet, så fikk dem med seg Lady som vakt hund. Tessy og Mounty ble med meg på stien rundt. 


Med omtrent samme utsikten som sist gressenketur, så nyter vi Tyrifjorden ennå en gang. Midt på bildet ser du brua som går fra Krokksund over til Sundvolden.


Pause på turen oppover ble det ikke, for jeg regnet med at det var en ting ikke jentene innvilget seg. Med en javn bratt stigning hele tiden og glimtvis med sol, så startet svetten å renne ganske kjapt.


Stien begynner Åsaveien rett ved ferista ved Steinsfjorden. Stigningen begynner ganske med en gang, og skal man gå mørkgonga så må man etter en stykke på traktorvei ta stien til venstre. Så er det bare å følge steinura oppover. 


Selve Mørkgonga er en dyp køft som skjærer gjennom åssiden. Det er ganske bratt, men det er satt inn kjetting som man kan holde seg i for å klyve oppover. Før man følger stien videre til Migartjenn eller Gyrihaugen bør man unne seg en svipp til høyre rett etter Mørkgonga for å nyte utsikten og kjenne litt på hvor bratt det faktisk er. 


Når man nærmer seg utkikkspunktet så begynner det å flate ut.


Her er hytta som jeg snudde ved når jeg prøvde meg på denne turen i vår. Alt for mye snø da. 


Jentene sto lydige å ventet på meg på toppen av kløfta.


Så var det å snike seg ut på tuppen for å nyte utsikten utover Steinsfjorden.


Etter en liten pause på toppen ble de med meg nedover stien som jeg kom opp. Selve Mørkgonga er ganske glatt og sleip ettersom det hadde regnet ganske bra om natta.


Mounty & Patran

Mørkgonga er en markert sprekk i lavaplata som dekker Krokskogen og ligger øverst i bratthenget mellom Gyrihaugen og Steinsfjorden i Åsa. Mørkgonga ble dannet ved at smeltemasse fra dypet størknet i overflaten. Denne bergarten er siden erodert bort fordi den var mindre motstandsdyktig enn fjellet rundt. Her finner du en velutviklet edelløvskog og interessant klippevegetasjon, sjeldne og plantegeografisk interessante arter og et betydelig innslag av barlind.


Mørkgonga naturreservat ble fredet 7. desember 2001 og dekker et areal på ca. 1539 dekar. Reservatet er delt mellom Hole og Ringerike, men den største delen av reservatet ligger i Ringerike kommune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...