onsdag 2. februar 2022

Singellivet, det gode livet

 

1,4 millioner nordmenn har ikke fast partner. Er det så farlig? For første gang er singelboomen i Norge kartlagt. Kjærlighet er godt for deg sier dem. Man må være to for å ha det bra. Man trenger noen i livet sitt. Ja er den det? Må an det? Trenger man egentlig det? Nei jeg gjør egentlig ikke det. Ny forskning viser at det å leve i parforhold blir sett på som nøkkelen til et godt liv, selv om Norge ligger på verdenstoppen i å bo alene. – Å være enslig betyr ikke at man er ensom.
Singellivet er også det gode livet.


I 1950 var det knapt mulig for single å bo alene i Norge. I 1980 utgjorde enslige 28 prosent av norske husholdninger og på begynnelsen av 2000-tallet besto 38 prosent av husholdningen av enslige. Et tall som fortsatt gjelder. Det er en stund siden «peppermø» og «peppersvenn» forsvant fra dagligtalen. Ordet singel ble først en del av norsk dagligtale i løpet av 1990-tallet, og da som en mer lystbetont måte å leve alene på. Det kommer av det latinske singulus som betyr en.


For eksempel var det ulovlig å være samboer i Norge frem til 1972. Det året ble også homoparagrafen opphevet. Begge deler er eksempler på hvordan staten går inn og styrer innbyggernes intime medborgerskap, den private sfæren. Parnormen inneholder flere elementer. Forholdet skal være bygget på romantisk kjærlighet, det skal være monogamt, langvarig, partene bør bo sammen, de bør ha sex og de bør ha barn. Den romantiske kjærligheten ble en sentral del av parnormen i Norge på 1800-tallet blant borgerskapet. Siden har det blitt en sterkere og sterkere del av kulturen og parnormen. Selv om ideen om parforhold basert på kjærlighet slik sett er relativt ny i Norge, tar vi likevel sterk avstand fra arrangerte ekteskap.


Det har skjedd en revolusjon når det gjelder forhold de siste femti årene, blant annet når det gjelder antallet skilsmisser, muligheten til å leve som single, og leve i parforhold for lesbiske og homofile. Vi lever mye mer mangfoldige privatliv nå, likevel er parnormen fortsatt en målestokk.
Kvinner blir mer fornøyde med singeltilværelsen jo eldre de blir. Mulig det handler om at det heteronormative presset reduseres med alderen.


Mennesker er på mange måter mer autonome i dag, man er flinkere til å kjenne etter hva man har behov for og til å kvitte seg med det man ikke har behov for. Man er bedre lært til å reflektere over egne valg. En konsekvens av at vi blir bedre til å ytre våre behov, er at det indirekte blir stilt krav til gode kommunikasjonsferdigheter og å håndtere forskjelligheter. Kvinner er jo gjennomgående sosialisert til å tilfredsstille andre og leve opp til andres forventninger, men vi har kanskje en ny generasjon kvinner som har fått med seg at det å ta valg og vurdere mulighetene sine er noe de også kan og bør gjøre.


Mange single søker til datingtjenester, singelforeninger og andre arrangementer, og noen ganger søker de en livspartner. Men like ofte vil de bare treffe folk og finne et fellesskap som kan erstatte familien. Det er slett ikke sikkert at de vil oppgi singellivet sitt. Når man blir eldre har man færre venner, men vennskapene er ofte dypere. Det sosiale nettverket man sitter igjen med har ofte dypere kvaliteter, etter man har kvittet seg med de som ikke betyr så mye. Dette kan jo også være en konsekvens av å bli eldre, og er ikke nødvendigvis et tegn på tiden vi lever i.


Flere av oss lever nå lange perioder alene. Men det koster, ikke bare i kroner og øre. Ola lengter, for han har fulgt med på forskningen. Sett at single skiller seg ut i en ellers positiv utvikling for folkehelsen. Vi lever stadig lenger her til lands. Risikoen for tidlig død har falt markant for gifte menn og kvinner siden 1980, men for ugifte har ikke fallet vært det samme. Forskere har slått alarm, for ingen vet riktig hvorfor. Bikker Ola 50 år som singel uten barn, vil han ha dobbelt så høy risiko for å dø tidlig sammenlignet med sine gifte kompiser.


Single mennesker i større grad tenkte selvstendig sammenlignet med gifte mennesker, samtidig som single i mindre grad lot seg påvirke av andres meninger. Single var i større grad enig i følgende utsagn: «Jeg tør å stole på mine egne meninger, selv når de er varierer fra måten folk flest tenker på.» Det å være singel betyr ikke nødvendigvis at man er det ufrivillig. Og det er faktisk ikke sikkert vi skal være så kjappe med å glorifisere det å være i et forhold, for forskning viser nemlig at det kan være bedre for helsen å være singel! 


Grunnen til at single sover bedre er enkel; de sover alene. Og når du sover alene slipper du forstyrrelser gjennom natten, som når partneren din snur seg i madrassen, må opp for et glass vann, snorker eller snakker i søvne. Du sover bedre, og får dermed bedre helse. Er du singel har du bare deg selv og dine egne ønsker og behover og ta hensyn til. Du har rett og slett mer tid til å delta på den gruppetimen på treningssenteret, eller ta den løpeturen i skogen. Du har mer tid til å fokusere på trening, og du får dermed bedre helse.


Noe annet som kommer fram av forskningen er at single også er mer selvstendige, og har både bedre psykisk og emosjonell helse enn folk som lever i par. At single er mer selvstendige er kanskje ikke så rart, da man er mer avhengig av å klare seg selv. Klarer man ikke skru opp en hylle eller flytte en tung kasse, så må man bare finne ut av det. De største fordelene som trekkes fram er at man slipper å forholde seg til en annens livsvalg og oppførsel, og man kan ta valgene i livet ut i fra hva man mener er best for seg selv, uten å måtte tenke på en annen.

1 kommentar:

  1. Singellivet är inte så tokigt och kanske är jag nöjd med det eftersom jag redan har haft familjeliv och varit lycklig med det. Har man inte haft det så är kanske längtan efter en partner större. Nu är jag självständig och fixar det mesta på något sätt. Livet kan vara bra på så många olika sätt och även om jag saknar min man så vill jag inte ha en ny.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...