onsdag 25. mai 2022

Leieboere i hagen

 hagegnom


Det er mye å glede seg over framover. Jeg skulle ha klippet gresset, men nå som det har regnet litt noen dager så må jeg vente til det tørker opp. Klippe vått gress, blir bare kladder og problemer. I mens kan en nyte alt som spirer og gror nå, alle blomstene som kommer, en etter en.

buttsnutefrosk

Når jeg vanner i drivhuset til kvelds så er det en liten sak som blir litt fornærmet. Han liker nemlig ikke å få kaldt vann på seg. Jeg legger ikke merke til han før han flytter seg når jeg spruter på han. Jeg hadde regnet med at han flyttet ut av drivhuset igjen ganske raskt, for det er ikke helt tett. Men nei da, han er en iherdig leieboer. Buttsnutefrosken er den mest vanlige frosken i Norge og lever av småkryp og meitemarker. Meitemark er det mengder av i drivhuset, så det er nok derfor han trives der.


Linerla har nok rede like i nærheten, for den er aldri langt unna når jeg sitter på verandaen.

svarthvit fluesnaper

Det ser ut til at det kommer en ny leieboer i fuglekassa på garasjeveggen i år. En svarthvit fluesnapper er iherdig rundt kassa både med og uten byggematerialer.

blåmeis

Blåmeisen som var leieboer i fjor ser ut til å måtte ta til takke med fuglekassa som henger litt lenger bort på veggen. Den jamret høylytt her om kvelden, men tror den måtte kapitulere i kampen om fuglekassa oppe i mønet.

steinskvett

Fluesnapperen venter på tilgang til kassa for å få bygget ferdig redet.

løvetann

Jeg er ikke så redd disse leieboerne her som mange hageeiere er. Gule løvetenner pynter opp. Men slike avblomstrete saker så jeg en video om på nettet i dag. 

løvetann

Om man putter den i vann...

løvetann

Ja så ser den akkurat like dann ut når du tar den opp igjen.

stemorblomst

Jeg har egentlig sådd i verandakassene mine i år, men etter tre uker er det noen ynkelige saker som kommer. Så før helga kjøpte jeg to bakker med stemorsblomster, i påvente av at det forhåpentligvis skal blomstre der utpå sommeren. Men jeg må si at jeg har mindre og mindre trua for hver dag. Så god greie på blomster som jeg har så kan det like gjerne være noe ugras som spirer opp mot sola.

blomst

I denne store krukka hadde jeg plantet sitrontreet mitt i flere år nå. Så kom jeg til å lese et sted på nettet at det ikke ville trives særlig i potte over mange år. Tenkte å høre med Marit, som er hageguruen min, hva som er lurt. Men fant ut at jeg i det minste kunne plante det i drivhuset i sommer, så får jeg se hva jeg gjør med det til vinteren.

løytnantsshjerte

Løytnantshjerte ser ut til å trives bra ved inngangen til drivhuset sammen med hagegnomen. 

klematris

Klematisen min står full av knopper. 

klematris

Så jeg får passe på å knipse i vei når de begynner å åpne seg. Litt spent på om den nye klematisen min kommer til å blomstre i sommer. Mest sannsynlig så blir det nok ingen blomster før et par år.

druetre

Druetreet jeg kjøpte i fjor har overlevd. Det spirer fra rota, men det er da liv i det.

druer

Jeg kom over ei jente som solgte stiklinger på nettet, så da ble det et drue tre til. Så får vi se om det overlever vinteren.

agurk

Jeg sådde slangeagurk, det spirte tre frø, men det ser ut som kun denne ene planta klarer seg sånn noenlunde.

agurk

Så når jeg kjøpte stemorsblomstene så ble det med ei agurkplante hjem.

sitrontre

Sitrontreet mitt som jeg har sådd som stein.

jordbær

Jordbærene som hadde bær og blomster helt til september har kommet med de første blomstene sine allerede.

Tomat

Tomatplantene mine som jeg har sådd begynner å komme seg. Litt gjødsel til helga igjen så blir det bra tenker jeg.

salat

Salaten min har fått en underlig farge synes jeg.


Utenfor drivhuset er det blomstring på gang

stemorblomst

Enkle blomster er bedre enn ingen blomster

moskatt

En av legger fra i høst pynter opp på verandabordet

rose

Potterosa fra i fjor som har overlevd inne er ikke særlig imponert over tilværelsen ute igjen. Men så lenge det er blader er det håp. Når den har klart seg hele vinteren inne bør den sette stor pris på å komme ut på verandaen igjen.

hageportal





7 kommentarer:

  1. Takk for den flotte tittelen! 😊
    Jeg har blitt kalt mye opp igjennom årene, men hageguru har jeg aldri fått høre før. Morsomt 😊
    Sitrontreet ditt kan du virkelig være stolt av! Tenk at du har drevet det frem fra en stein. Svarthvit fluesnapper har bodd her også før. De er søte, men de er kan være ganske slemme. De kaster gjerne ut andre fugler hvis de vil ha en fuglekasse for seg selv.

    SvarSlett
  2. Allt kanske inte blir perfekt men du lyckas väldigt bra med mycket. Kul att se de fina bilderna på fåglarna och visst är det fint att kunna sitta och följa dem i deras bestyr :D

    SvarSlett
  3. Du har väldigt mycket blomning och ätligt på gång. De vita löjtnanshjärtana är så vackra. Allt blir inte som man tänkt... ..jag hade fina små kålplantor ute men glömde att sätta upp dem på ett bord i samband med att det började regna. Det gillade sniglarna.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
  4. Så trivelige leieboere du har!

    SvarSlett
  5. Nature has been busy your way. Thanks for your blog visit!

    SvarSlett
  6. Hej Lillian!
    Så mycket du har på gång i både växthus och utomhus. Hade en flugsnappare här också som försökte ta sig in till blåmesparet som byggt bo i holken, men tror att den försvann. Blåmesarna är mångåriga gäster i holken. Alpklematisarna brukar trivas bra, skaffade också en ny blå förra året, de är fina. Har precis i veckan planterat om mina tomater och flyttat dem till växthuset. Ser fram emot härliga tomater i sommar.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...