søndag 20. august 2023

Nastadborgen i Eggedal

Nastaborgen

Eggedals største "hemmelighet". Hva skjuler det seg på innsiden av denne borgen? Nå slipper jeg å lure lenger. I løpet av sommeren har jeg hatt mange guidede omvisninger, dette var en av de bedre, så guidemessig. Innholdsmessig var det slett ikke så imponerende som det kunne vært med noen justeringer.

nastaborgen

Dette er en borg du ser når du kjører veien til Madonnaen i Eggedal. Egentlig skulle jeg hatt en omvisning i borgen i fjor, men å få omvisning der skulle vise seg å bli vanskeligere enn jeg hadde trodd. I år var jeg og Wenche Lill på badetur da det ble snakk om denne borgen igjen. Wenche Lill skulle sjekke ut muligheter for en omvisning før de stengte for sesongen i år.


 Det viste seg at vi måtte tromme sammen en gjeng på 6 stykker for å få omvisning en lørdag.  Vi var to og mamman hennes visste vi hadde lyst, da var vi tre. Jeg og Inger Synøve hadde også snakket om å se på denne borgen.  Jeg tenkte at Kenneth og Ingrid sikkert hadde lyst til å se også. Så hadde Wenche Lill fått lurt med seg Bjørn Øyvind og mamman hennes hadde fått med ei venninne, så vi endte opp med å være 8 stykker og Sofie.

nastaborgen

Nastadborgen er en gjenskaping av borg- og slottskulturen fra det 12. århundre til det 18. århundre. Borgen byr på en reise i europeisk historie, arkitektur, kunst og stilarter. Nastadborgens Venner skal ivareta borgen, området rundt, antikvitetene, kunstverkene og historien til byggherre, Svein Dynge.
Det skal også tilrettelegges for visninger og formidling av kunst, kultur og historie for å samle inn midler til bevaring av dette unike kulturminne. Borgen vil på sikt fungere som kurs- og selskapslokaler, samt tv- og filmlokasjon.

Nastaborgen

Nastadborgen er en gjenskaping av borg- og slottskulturen fra det 12. århundre til det 18. århundre. Borgen byr på en reise i europeisk historie, arkitektur, kunst og stilarter. Borgen er bygget opp av Svein Yngvar Dynge, men Fredrik IV regnes som Nastadborgens historiske grunnlegger.

Nastaborgen

Vi ble møtt utenfor borgen av han som bor på borgen i sommerhalvåret, de hadde ingen guider sånn på hell av sesongen, så vi var på en måte heldig som fikk han til å fortelle om dette prosjektet som har virkelig brenner for. Omvisningen gikk en runde utenfor borgen hvor vi fikk lov å fotografere og en omvisning inne som vi ikke fikk lov å ta bilder. Han skylte på forsikringsselskapet, men det er bare motoriserte kjøretøy du er pålagt å forsikre. Jeg hadde en mistanke, i og med at det ikke ligger noen bilder ute på nettet av hvordan det så ut inne.

Nastaborgen

Allerede fra parkeringsplassen var det mange detaljer å få med seg.

Nastaborgen

Omvisningen skulle ta en time, men han var litt i overkant entusiastisk, så det tok to timer. 

Nastaborgen

Borgen var finest på avstand synes jeg, for å være helt ærlig så var den ikke så imponerende når en kom helt innpå. Når vi kom inn i borgen ble jeg egentlig ganske skuffet.

Nastaborgen

Det var alt for mange år som skulle vises, alt for mange land som skulle representeres og det var ikke noen rød tråd i det som var inne der. Det var litt poselen, men veldig mange malerier av gamle kongelige og adelsfolk i middelalderen. Rammene var visstnok så gamle, men maleriene var det to "malervenner" som hadde laget til han. 

Nastaborgen

Det var endel detaljer, men mye som visstnok var fra forskjellige tidsepoker ute også. Jeg tror det hadde vært en bedre opplevelse om han hadde begrenset seg til en stil fra ett sted.

Nastaborgen

Inne var det innredet som et moderne hjem. Det var gipsplater, klikk parkett og en haug med spotter og lyspærer i alle lamper. Jeg hadde forventet en gjennomført stil. Steinvegger, steingolv og en antydning til parafinlamper. I det minste blafrende lyspærer, ikke klart hvitt lys. 

Nastaborgen

Minnesmerke over hans oldemor.

Nastaborgen

Han brukte også mye tid på å fortelle at alle håndverkerne som hadde vært involvert eller fortsatt var involvert gjorde ting etter hans tegninger. For han var ingeniør. Sikkert de som får stjerner i øynene og sluker alt rått etter et besøk der.

Nastaborgen

Borgen ligger fint til med Eggedal for sine føtter.

Nastaborgen

Svein Dynge foran inngangen til selve borgen. 




11 kommentarer:

  1. That is a very cool castle, I wouldn't mind looking around in there!

    SvarSlett
  2. Det ser både fint och mysigt ut på bilderna men säkert syntes skavanker när man kom närmare. Nu har ni i alla fall sett det och lite trevligt kanske det var :D

    SvarSlett
  3. Some beautiful photos - what a gorgeous place! Thank you for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/08/a-foggy-morning-on-kanawha-river-in.html

    SvarSlett
  4. Beautiful shots and your grand is most adorable. A huge Awww. Family rocks.

    Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

    Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett
  5. That is a stunning spot - but the little baby, def Awwww!

    SvarSlett
  6. Thank you for joining the Happy Tuesday Blog Hop.

    Have a fabulous Happy Tuesday. ♥

    SvarSlett
  7. I think it is not always easy to preserve such places if they are old enough to have had many owners with many different styles of furnishings and decor over the years.

    Some insurance companies don't want pictures of valuables in such places on the internet, giving thieves ideas of what's there and how to get in a take it.

    SvarSlett
  8. I enjoyed this castle tour and your photos. I think that would be a fun place for children to play, especially outdoors. It has a grand view and hill location.

    SvarSlett
  9. What a lovely area! And the castle looks very story-book like! So charming.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...