torsdag 27. juni 2024

Det hadde ikke regnet bort

hovsenga heggspinnmøll

Jeg og Kjersti hadde tenkt å se på disse trærne alle snakket om når vi var på sosialiseringstur i byen sist uke. Men vi konkluderte med at disse trærne sikkert ikke så sånn ut lenger, i og med at det hadde regnet så mye. Men så fikk jeg se her om dagen at "Kjerringtanker" hadde vært på luftetur og tatt mange bilder av disse trærne. Da var det bare å ta med seg Varga på jobb og legge inn en stopp før man skulle hjem fra jobb. God sosialisering og luftetur i en smekk.

hovsenga heggspinnmøll

Vi parkerte på Mega for å få litt ut av sosialiseringen også, ikke bare stille nysgjerrigheten. På Hovsenga gikk det et veldig ras ut i elva for noen år siden. Det har vært noen små¨ras både før og etter. Men når det store raset gikk ble hele området stengt for allmen ferdsel. Jeg fant et gammelt innlegg hvor jeg var på tur på toppen som raste ut. Der kan du kikke, så kan du sammenligne med bildene under, slik det ser ut i dag.

hovsenga heggspinnmøll

Etter uker med regn og overskyet, ble det jammen noen og tjue varmegrader og solskinn. Godt vi skulle ned til elva så Varga kunne avkjøle seg før vi dro hjem igjen.

hovsenga heggspinnmøll

Når vi gikk nedover hørte vi folk som snakka når de satt ute på verandaene sine. Tenk å bo slik til at en må tenke over hva en sier i telefonen når en sitter ute om kvelden, så ikke hele nabolaget er oppdatert om hva som har skjedd, skjer og skal skj... 

hovsenga heggspinnmøll

Øyeblikkelig et halvt år og har blitt stor jente.

hovsenga heggspinnmøll

Man kunne se de angrepene trærne langt unna.

hovsenga heggspinnmøll

Heggspinnmøll er en bladetende sommerfugl som kan gjøre mye ut av seg enkelte somre. Tidligere hadde den masseangrep kun på Østlandet, men de siste 10 årene ser møllet ut til å ha spredd seg nordover. Trær som er kraftig angrepet av heggspinnmøll får et spøkelsesaktig utseende. Dette er en sommerfugl med cirka 2 centimeters vingespenn, hvite forvinger med svarte prikker og cirka 2 centimeter lange grågule, svartprikkede larver som spinner bladene sammen til sekkformede, hvite fellesspinn. Bladene blir spist opp og treet ser tilsynelatende dødt ut. Synderen er en liten sommerfugllarve med navn heggspinnmøll.

hovsenga heggspinnmøll

Larvene eter bladene mens de lever beskyttet innenfor et stort spinn som kan dekke hele treet. Kraftige angrep der hele trær spinnes inn er som regel et sjeldent fenomen som forekommer med 10 til 15 års mellomrom. Arten er vanligst i lavereliggende strøk i Sør-Norge. Den er påvist nord til Ballangen kommune i Nordland. Dersom vi får et mildere klima vil heggspinnmøll trolig spre seg både nordover og oppover i høyden, ettersom utbredelsesområde til vertstreets er mye større en møllens utbredelse.

hovsenga heggspinnmøll

 Heggspinnmøllet har spesialisert seg på hegg. Larvene spiser kun heggblader og rører ikke andre planter selv om de vokser tett inntil hegg. Men nærvoksende planter (og andre objekter) kan bli dekket av det hvite silkespinnet til heggspinnmøll. Larvene til heggspinnmøllen borer seg inn i knoppene om våren og eter skuddene og bladene som er i ferd med å strekke seg. Senere på sommeren eter de på de utvokste bladene, beskyttet under et silkespinn som kan dekke kvister, greiner eller hele trær. Ved kraftige angrep kan trærne bli fullstendig ribbet for blader, men fordi heggen setter nye blader senere på sommeren så vil som regel trærne overleve. Ved kraftige angrep flere år på rad kan trærne dø.

hovsenga heggspinnmøll

Angrep av heggspinnmøll er meget iøynefallende, men har ingen økonomisk betydning. Selv om trærne blir fullstendig ribbet for blader tidlig på sommeren kommer det etter hvert nye skudd slik at trærne blir grønne igjen i løpet av høsten. Det sies imidlertid at hegg som har vært angrepet, får raskere høstfarger enn andre trær.

hovsenga heggspinnmøll

Heggen vokser spredt over nesten hele landet, helt nord til Hammerfest og høyt til fjells. Vertstreets utbredelse er dermed mye videre enn heggspinnmøllets, som trolig er begrenset av klimatiske forhold. Særlig ser lave vintertemperaturer ut til å være kritisk, siden de overvintrende larvene dør hvis temperaturen faller under -20 °C. Dersom vi får et mildere klima vil heggspinnmøll trolig fortsette å spre seg både nordover og oppover i høyden. Siden trærne som regel overlever selv kraftige angrep, og hegg dessuten har minimal økonomisk betydning, er det lite dramatikk i en slik utvikling.

hovsenga heggspinnmøll

Spindelvevet var akkurat så klissete som det ser ut.

hovsenga heggspinnmøll

Siden det ikke er så ofte det oppstår, så knipset jeg i vei jeg.

hovsenga heggspinnmøll

Imponerende mengder med spindelvev etter så mye regn, til og med noen forholdsvis harde skurer.

hovsenga heggspinnmøll

Når vi først var det så gikk vi runden. Det angret jeg litt på etterhvert, for jeg husket jo ikke hvor mye mygg som er det på sommeren. 

hovsenga heggspinnmøll

Det var mange trær som var kledd i hvitt slør nedover langs stien.

hovsenga heggspinnmøll hvit gjeterhund

Varga er blirr riktig så flink til å posere for kamera. Selv så mange spennende lukter som det var her. Det er veldig mange som lufter hundene sine denne runden.

hovsenga heggspinnmøll

Her er det ikke store haugen igjen nå. I det gamle innlegget jeg linket til lenger opp ser du fra den turen jeg hadde på toppen av den haugen før det store raset gikk.

hovsenga heggspinnmøll

Det er laget til to grillplasser i dette området.

hovsenga heggspinnmøll

Den ene delen av stien er ikke så framkommelig etter raset som gikk. Stien ble sperret og folk begynte å lage seg egen sti for å få til en runde.

hovsenga heggspinnmøll

Spindelvevtrærne dukket opp med jevne mellomrom.

hovsenga heggspinnmøll

Jeg så ingen larver, så spørs om det stadiet er over.

hovsenga heggspinnmøll

Litt rart de klarer å finne de riktige trærne inniblant alle disse andre treslagene.

hovsenga heggspinnmøll

 Jeg måtte snu inne i småskauen og finne igjen stien igjen, for det er så mye vann i elva etter alt regnværet så jeg kom ikke fram.

hovsenga heggspinnmøll

Varga skjønte ikke hvorfor jeg ikke kom etter ut i elva, men jeg hadde ikke tenkt å bade akkurat der elle da.

hovsenga heggspinnmøll

Ikke godt å komme lenger.

hovsenga heggspinnmøll

Tidligere gikk det dyr og beitet nede på sletta, men det har det ikke gjort siden raset.

hovsenga heggspinnmøll

Så var vi inne på den opprinnelige stien igjen og holdt vi tempoet oppe, så var myggen forholdsvis levelig.

hovsenga heggspinnmøll

Selv midt inne i denne tette skauen var det brått et nytt tre som var dekket.

hovsenga heggspinnmøll

Siden det er et naturreservat her blir det ikke ryddet opp noe etter flommer som drar med seg mye dritt.

hovsenga heggspinnmøll

Varga er alltid nysgjerrig og leder ann på steder hun ikke har vært tidligere.

hovsenga heggspinnmøll

Randselva er isfri gjennom hele vinteren ved Hovsenga, og dette er et viktig vinteroppholdsområde for en rekke våtmarksfugler, blant annet sangsvane, knoppsvane og kvinand. Flere fuglearter hekker i området. De varierte naturtypene gjør at mangfoldet av fugler er høyt. 

hovsenga heggspinnmøll

Den ene storørretstammen i Tyrifjorden gyter i Randselva, og strekningen forbi Hovsenga inngår i storørretens gyte- og oppvekstområde. Reservatet består av et meandrerende elveparti med elvesving og aktiv rasskråning, noe som er uvanlig og svært interessant geomorfologisk. 22. november 2019 gikk det et stort ras i Hovsenga som gjorde store ødeleggelser. 23. oktober 2020 gikk det nytt ras, ikke så stort denne gangen. Det er ventet flere ras i tida framover.

hovsenga heggspinnmøll

Trør som har flat i flommen

hovsenga heggspinnmøll

Overraskende mange trør som var angrepet

hovsenga heggspinnmøll

Så kom vi ned til den andre grillplassen

hovsenga heggspinnmøll

Siste sjanse for bading før det er tilbake til bilen

hovsenga heggspinnmøll

Hoved stien tilbake er praktisk talt en vei

hovsenga heggspinnmøll

Jernbanebrua

hovsenga heggspinnmøll

Så er det bare opp bakken så skal vi krysse jernbanen

hovsenga heggspinnmøll

Mange flotte gamle bruer



5 kommentarer:

  1. De angrepne trærne ser skikkelig ekle ut. Vi har mange hegg her, men enn så lenge ser de fine ut. Varga er så flink til å posere!

    SvarSlett
  2. Vi har haft likadana angrepp här och längre söderut också. Jag såg nyhetsreportage där kameran gick så nära att man kunde se hur alla larver kröp omkring innanför det vita. Det ser läskigt och spöklikt ut men det är bra att veta att träden återhämtar sig.
    Det blev ju en fin runda och några bad för Varga :D

    SvarSlett
  3. Those were nice photos but boy, those things sure did a job on those trees. Varga sure is growing up.

    SvarSlett
  4. Those poor trees. I know most of them recover but it still makes me sad so see them this way.

    SvarSlett
    Svar
    1. And I thank you so much for linking up with Feline Friday! The scenery was beautiful as always.

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...