onsdag 1. desember 2021

Adventskalender

cocker spaniel leonberger

Julekalender eller adventskalender er en kalender med 24 luker eller pakker, én for hver dag gjennom hele advent, fra 1. desember til julaften. Julekalenderen stammer opprinnelig fra Tyskland, og har røtter til det vi i dag kaller adventslys. Blant barn i Norge ble den vanlig først etter andre verdenskrig. Den første trykte adventskalenderen man kjenner til ble laget i Hamburg i 1902. Kalenderen hadde form som et ur med visere som ble skrudd frem 24 ganger. I 1903 laget den tyske bokhandleren Gerhart Lang den første moderne kalenderen med luker som kunne åpnes.

leonberger

Skikken spredte seg, og industrien fant etter hvert ideen så god at kalenderne ble produsert i masseopplag. De gamle adventskalenderne kunne for eksempel bestå av et bilde med julemotiv som ble gradvis avdekket etter hvert som man åpnet lukene, eller lukene kunne inneholde små figurer som ble satt sammen til en julekrybbe. I Norge ble den første julekalenderen trykket i 1947.

adventskalender

Patran hadde med adventskalender til meg på søndag da hun kom til middag. Jeg har ikke hatt pakkekalender siden jeg var liten. Da hadde jeg det vel kanskje ett år eller to. Jeg kan ikke huske at det var særlig forseggjort heller. Det var en bærepose med noen smågaver i første året. Andre året var det noen tvist eller annet godteri som ikke var pakket inn engang. Ellers har det vært sjokoladekalendere.

adventskalender

Jeg har kjøpt Tekalender til jentene og en oppgavekalender til Kenneth, samt at jeg kjøpte en Flax kalender til oss alle sammen. Så vi har fire sjanser til å vinne en million. Jeg kjøpte en flax kalender til han på jobben jeg lånte bilen til for å hente oppvaskmaskinen tidligere i høst. Så gjenstår det å se om jeg har gitt bort vinnerlykka mi, eller jeg har beholdt den på kjøkkenveggen selv.




4 kommentarer:

  1. Jag har sett att det finns mängder av olika adventskalendrar men själv har jag slutat köpa dem. Men chokladkalendern jag fick av min son är jag glad för. Väldigt mumsiga praliner i den :D Lycka till och hoppas du vinner storvinsten :D

    SvarSlett
  2. Jeg har også kjøpt Flax adventskalender, men bare en. Da får vi se om noen av oss har flax. I dag vant jeg ikke noe.

    SvarSlett
  3. Vilken fin adventskalender du fick, en massa små paket att se fram emot att öppna. En present som räcker länge!
    Håller tummarna för att du vinner storvinsten i Flaxkalendern.

    Allt gott! Ulrika

    SvarSlett
  4. Åh så roligt med paketkalender. Vi hade sådana när jag var liten. Jag har funderat på att testa en te-kalender men det får bli ett annat år.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...