tirsdag 19. juli 2022

Fruntimmersveckan

kløver

Fruntimmersveckan, hva i all verden er dette her for en uke tenkte jeg når jeg så utfordringen hos Sara Madelein. Jeg søkte litt rundt og fikk tips av en svensk, og fant raskt ut at noe slikt har vi ikke i Norge. Norge er ganske dårlige på å feire ting, sånne små hverdagslige saker. Nordmenn holder seg mest for seg selv og har nok med det, isteden for å komme sammen og sette pris på småsaker. Nei skal nordmenn feire så er det 17. mai med pomp og prakt og organisering ned til minste detalj. Hvor ble impulsiviteten av?

fuglevikke

Ordet ”fruntimmersveckan” finns belagt i tidningstext sedan 1840-talet och det var först 1827 som alla de sex namn som idag ingår hamnade efter varandra 19-24 juli. Fruntimmersveckan är en benämning på den vecka som innehåller en rad med sex kvinnonamn efter varandra: (Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina). Antingen brukar Fredrik eller Jakob (25 juli) räknas in i fruntimmersveckan för att de ska bli en hel vecka på sju dagar. Det yngsta av de sex namnen i fruntimmersveckan är ”Emma” som 1827 eftersom det dåvarande kronprinsparet ville att deras barn (om det blev en flicka) skulle heta Emma och då behövde man få in det namnet i almanackan. Sedan dess införande har veckan kommit att förknippas med dåligt väder – ”med sex kvinnonamn på rad kunde det knappast bli annat än regn, sa man”

leonberger

På norsk blir det damenes uke, og akkurat den er det vel heller ikke så mye positivt å hente fra. Den viser mer internt regnvær enn regnvær som plager resten av befolkningen. Om man søker litt på nettet så popper det opp damenes uke i forskjellige temer og de finnes hele året. Nei vi har nok litt av hvert å lære av svenskene. Sett pris på det lille og feire det stort!

blåklokke

Skal vi feire oss selv denne uka jenter? Uansett hva du heter så feirer vi hele uka til endes! Det fortjener vi om vi er kun oss selv eller vi får med oss resten av familien, nabolaget, jobben eller hvem du måtte dumpe innom. 

blåklokke

Vi er vel ikke så flinke til å sette pris på oss selv. Veldig mange er ute etter å finne feil og mangler, så en har noe å klage på isteden for å fremme det som er bra. Kan du si tre ting du er fornøyd med med deg selv, tre ting du setter pris på med deg selv og tre ting du tror andre verdsetter mest med deg?

prestekrage blåklokke

Hadde du klart ti i hver kategori?

tistel



3 kommentarer:

  1. Nydelige blåklokker hos deg. Det er en vakker markblomst.

    SvarSlett
  2. Vi är nog inte särskilt spontana med firanden här heller och fruntimmersveckan har jag aldrig märkt att någon firat. Det är bara en vecka som brukar vara regnig och så börjar den med namnet på en av mina döttrar. Namnsdagar firade vi lite enkelt förr, när barnen var små, men numera säger vi bara grattis...om vi kommer ihåg det. Det är nog väldigt individuellt hur man firar namnsdagar.
    Jag försöker låta bli att hitta fel om det inte är uppenbart så jag kan se bra egenskaper hos både mig själv och andra. Livet är fullt av bra saker och jag försöker välja att se dem också :D

    SvarSlett
  3. Those flowers sure are pretty. We always try to be kind and supportive of everyone.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...