lørdag 9. desember 2023

Julesyk

 pus katt kattepus pusekatt

Denne uka her har ikke blitt som jeg hadde tenkt, så da var det ganske greit at det var adventskalender her med juletemaer som jeg hadde laget på forskudd. På søndag var jeg på testmiddag for julaften hos Kenneth og Ingrid. Nydelig ribbe, så den nailet de. Men mandag kveld bar det rett til sengs etter en time på badet. 

pus katt kattepus pusekatt

Halv fire tirsdag morgen roet det seg og jeg sov i to døgn omtrent. Torsdag dro jeg på jobb uten matlyst, men det er jo tross alt månedsavslutning, så da var det bare å gjøre en innsats. Jeg hadde testet forman onsdag kveld med en runde rundt Blystad med Wenche Lill. Fredag begynte matlysten å vende tilbake, så da er jeg vel fit for fight igjen. 

katt pus pusekatt kattepus

I dag snør det. Det er godt  når det endelig blir vinter og snart kan skiene finnes fram. Oliver er ikke like imponert over snøen. Siden det har blitt mildere enn rundt -20 grader, så er kattene en liten tur ute om dagen i det minste. Men om kvelden er det sofaen som gjelder.

golden retriever

Bella har dratt igang med løpetid, så nå er det nok ikke lenge før Hailey starter heller. Det er godt å holde på litt ute etter å ha oppholdt seg lenge inne. Sånt inneliv er ikke akkurat meg. Patran hang opp julelysene ute i går ettermiddag når jeg kom hjem fra jobb, så da er det bare å nyte de når snøen har lagt seg oppå og det har blitt mørkt.


Jentene koset seg i snøen mens jeg bar inn ved til kvelden. Det er godt å ha nok ved inne når det er mørkt. Jammen er det greit å ha litt inne så en slipper å ut for å hente noe med en gang en våkner også.


Oliver holdt seg klokelig på avstand når disse virkelig drar igang.


De tar det ikke veldig tungt om de skviser en pus i forbifarten


Forskning viser at det faktisk kan være noe i påstanden om at folk blir oftere syke i jula enn ellers. Det sikreste bevismateriellet vi har er influensakartleggingen fra Folkehelseinstituttet. I oversikten de presenterer hver uke ser vi at andelen for legebesøk for influensalignende sykdommer øker ganske kraftig så og si hvert eneste år rundt uke 51 og uke 52. 

løv med snø

Forskerne har sett nærmere på dette fenomenet, og det er mye som tyder på at det er fysiologiske årsaker til at sykdommen kommer snikende i julestria. Forskning viser at stresshormoner effektiviserer immunforsvaret i korte perioder. Det betyr at om du er stresset i forbindelse med innspurten av året på jobb eller planlegging av jula, kan du holde antall virus som angriper kroppen til et minimum fram til du slapper av. Da vil immunforsvaret gå tilbake til normalen og du blir syk. I tillegg til de fysiologiske elementene er det mye annet ved jula som gjør at man er utsatt for sykdom.


De fleste er mer sosiale i denne perioden, og besøker venner og familie oftere enn ellers. Med kaldt vær er det også lettere å bli syk. Derfor markerer jula også ofte starten på en lengre influensaperiode som pleier å vare gjennom vinteren. Mat er et veldig viktig element i julen, og man spiser mye som man både lager selv og som andre lager. Dette gjelder både i familieselskap og i forbindelse med julebord eller andre festlige lag. Det enkleste grepet man kan gjøre er å sørge for å vaske hendene før man spiser.



5 kommentarer:

  1. Du blev ordentligt sjuk och låg utslagen flera dagar. Skönt att du mår mycket bättre nu och kan återvända till livet. Härligt med snö och det verkar hundarna och Oliver också tycka :D Influensaperioden brukar ju börja vid den här tiden på året och många andra virus florerar också. Min lilla förkylning är bara som en liten vindpust jämfört med hur dåligt många andra mår och det är bara att vara tacksam för det.

    SvarSlett
  2. Everyone looks like they are having some fun in the snow! I'm sure glad to hear that you are feeling better now.

    SvarSlett
  3. Rundt her har alle covid, og vi var også syke i to døgn i denne uka. Det er lett å bli smittet siden alle har det, men når en har hatt covid flere ganger så blir en fort frisk igjen. Etter hva jeg leste så har ikke influensasesongen startet helt for fullt enda. Men du kan jo hatt det likevel. Godt at du er bra igjen da. Katten med nisselua kler den veldig godt :)

    SvarSlett
  4. Those are happy photos of your dogs being joyful in the snow. I wonder if Muslim and other countries where they don't celebrate Christmas have the same illness/stress spikes at year's end. Like you said we do gather alot at this time of year so that could explain the spread of illness.

    SvarSlett
  5. I'm sorry you were ill and very glad you are better.

    The photos of the animals in the snow are delightful!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...