søndag 17. desember 2023

Juletradisjoner

 adventskalender

Norsk julefeiring er basert på kristne tradisjoner, med innslag fra norrøn midtvintersfeiring og jødisk hannuka. Og det dukker stadig opp nye tradisjoner. I ukene før jul er det vanlig at bedrifter, foreninger og vennegjenger har julebord; en førjulsfest med julemat. Det er folksomt på byen i helgene, når restauranter og utesteder i sentrum fylles opp av julebordsgjester.


Lille julaften, 23. desember

Mange familier har egne tradisjoner denne kvelden, som å pynte juletreet og lage pepperkakehus, og mange spiser risengrynsgrøt med sukker, kanel og smørøye. I grøten gjemmer vi en mandel, og den som finner mandelen i sin porsjon, vinner en marsipangris! Risengrynsgrøt er en rett med lange tradisjoner; det er nemlig det fjøsnissen spiser! Blir det grøt til overs, kan man lage riskrem av restene – servert med rød saus er dette en vanlig dessert etter julemiddagen. På landet setter mange ut en skål grøt nissen.

Julaften, 24. desember
Julaften er høydepunktet i norsk julefeiring. Første del av dagen brukes gjerne til panikkartet handling av de siste julegavene eller til en stille stund i kirka. Klokka fem ringes jula inn, og de fleste spiser julemiddag hjemme eller hos slektninger. Julegavene er på forhånd lagt under juletreet, og pakkes ut på kvelden. Ettersom dette er en typisk hjemmekveld, er de fleste restauranter og utesteder stengt på julaften, og det er stille i gatene.

Den mest utbredte julemiddagen er svineribbe, men også lutefisk, pinnekjøtt, kokt torsk, skinkestek og kalkun er vanlige retter. De fleste fiskerestauranter og restauranter med norsk mat serverer julespesialiteter i november og desember. Mange tar gjerne en juleøl til maten – et mørkere og mer krydret øl som kommer i butikkene i november.

Før jul pynter vi huset med kranser, nisser, engler, hjerter, stjerner, og kanskje en julekrybbe eller et pepperkakehus. Stadig flere pynter huset også utvendig med lys og kranser. Det er vanlig med juletre i stua. Treet har stjerne i toppen og dekoreres med glitter og annen pynt. Ta turen til et av byens julemarkeder hvis du vil kjøpe tradisjonell norsk julepynt.

7 kommentarer:

  1. Flott oppsummert om julefeiringen. Jeg synes at alle lysene vi pynter med er det jeg setter mest pris på før jul og i hele julen. Batterilysene har jeg forelsket meg i. Ingen brannfare for hverken dyr eller mennesker :)

    SvarSlett
  2. Det blir spännande att se hur Sofie reagerar på alla traditioner. Men hon verkar ta det mesta med ett glatt leende och tycker säkert att allt är kul :D

    SvarSlett
  3. I really enjoyed reading about your fun Christmas traditions, they sound wonderful!

    SvarSlett
  4. I loved reading about your Norwegian Christmas traditions especially on which entails feeding the Barn owl porridge. Sounds swell, and the food is so delicious.

    Someday would love to be in the Norwegian woods celebrating Christmas. :))

    And your grandchild is the cutest Santa ever. Big kisses xoxo

    Sending you and yours so much Yule cheer!

    https://natashamusing.com/2023/12/wanderlust-chronicles-2023-1-natasha-musing/

    SvarSlett
  5. Your grand is the cutest little one ever. A huge awww.

    Love all your traditions. You made me smile.

    Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

    Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to all the furbabes and a hug to you. ♥

    SvarSlett
  6. Sweetest grand daughter ~ lovely photo and loved reading about your Christmas traditions ~ thanks,

    Wishing you good health, laughter and love in your days,
    A ShutterBug Explores,
    aka (A Creative Harbor)

    SvarSlett
  7. It sounds beautiful and very family oriented, as I would like for it to be here.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...