fredag 22. desember 2023

Vintersolverv

adventskalender 

Vintersolverv er årets korteste dag. Nærmere bestemt står solen på denne dagen på sitt laveste nivå i løpet av året. Denne astronomiske hendelsen kan forklares med at jordens rotasjonsakse vipper i forhold til jordens baneplan.

Denne datoen markerer også vinterens første dag, selv om den meteorologiske vinteren begynner tidligere."Mens de astronomiske årstidene eller kalendersesongene begynner med jevndøgn (vår og høst) og solhverv (sommer og vinter), begynner de i meteorologien tidligere og tilsvarer perioder på tre hele måneder", som indikerer at den meteorologiske vinteren begynner 1. desember og slutter 28. eller 29. februar. Men offisielt, fra et astronomisk synspunkt, starter vinteren i år fredag 22. desember 2023 nøyaktig kl. 04.27 (Paris-tid).

Men det er noen gode nyheter i forbindelse med vintersolverv. Fra og med fredag 22. desember 2023 blir dagene lengre, med flere minutter dagslys hver dag frem til den første sommerdagen. Solen vil dukke opp tidligere og tidligere, og gå ned senere og senere.

4 kommentarer:

  1. Vintersolverv er den beste dagen i hele året synes jeg. Nå blir det litt lysere for hver dag som går :)

    SvarSlett
  2. Yes, bring on more daylight, we're sure ready! Happy Winter Solstice!

    SvarSlett
  3. Det är verkligen mörkt nu. Här är dagen inte ens fem timmar så det är skönt att det vänder. Jag har egentligen inget emot mörkret men nu räcker det.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...