søndag 21. april 2024

Rådyrbukk utenfor vinduet

 rådyr rådyrbukk

Når jeg hadde badet en kveld og skulle inn på soverommet for å finne meg noen reine klær så gikk det en rådyrbukk på jordet rett utenfor vinduet. Da var det bare å liste seg ut for å finne fotoapparatet og knipse noen bilder før det forsvant inn i skauen igjen. Rådyret er vårt minste hjortevilt, og regnes som en nykommer i norsk fauna.

rådyr rådyrbukk

For vel hundre år siden fantes bare en liten bestand noen steder i Østfold. I løpet av 1900-tallet økte bestanden sterkt, og i dag finnes rådyret mer eller mindre over hele landet, men nord for Saltfjellet er forekomstene ganske sporadiske. De største tetthetene finnes langs kysten fra Svenskegrensa i øst og fram til og med Vest-Agder, samt i Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene.

rådyr rådyrbukk

Voksne hunndyr kalles rå, geit eller rågeit. Voksne hanndyr kalles råbukk eller bare bukk. Dyr under ett år kalles kje eller killinger, men kalver eller lam blir også brukt. Ettårige geiter kalles smaldyr, men unggeit eller ungdyr brukes også av mange.

rådyr rådyrbukk

Når jeg gikk tur med Ingrid onsdag kveld når jeg hadde kjørt Sofie hjem, så vi ikke mindre enn fire rådyr før vi var hjemme igjen. Et som hoppet over veien bare noen få meter foran oss, før det forsvant inn i skauen. 

rådyr rådyrbukk

«Forlatte» dyreunger er i virkeligheten ikke alene, og trenger ikke å reddes av mennesker. Det beste du kan gjøre er å trekke deg rolig tilbake. Mora er nemlig ikke langt unna. I mai-juni er det kalvingstid, og det er slett ikke uvanlig å møte på enslige rådyrkje, hjorte- eller elgkalver. I de første ukene av sitt liv er rådyrkjeene spesielt sårbare, og fullstendig avhengig av mora. For å beskytte dem mot fiender gjemmer geita kjeene i gresset.

rådyr rådyrbukk

Det mest iøynefallende er at rådyret brunster om sommeren. Dette er bare mulig siden rådyret, som eneste hjortedyr, har såkalt forsinket implantasjon eller fosterutvikling. Etter at egget blir befruktet i slutten av juli eller de første ukene av august, gjennomgår det befruktede egget bare noen få celledelinger før det går i ”dvale”. Rundt nyttårstider fester så egget seg til livmoren, og fosterutviklingen begynner. Rådyret får normalt 1-3 kalver, vanligvis fra midten av mai til begynnelsen av juni. Allerede i sitt andre leveår blir både råbukkene og rågeitene kjønnsmodne. Også rådyrbukken skiller seg fra de andre hjorteviltartene under brusten. Bukkene starter å hevde et revir så fort snøen er forsvunnet. Reviret forsvares normalt fra slutten av april eller begynnelsen av mai og fram til brunsten er over i august.

rådyr rådyrbukk

Å bli dyktig på å bedømme råbukkens alder, krever mye tid i felt. Du må ha som vane å granske dyra svært nøye. Bukkens karakter kan gi en viss pekepinn når den skal klassifiseres som ung, voksen eller gammel. Det vanskeligste er vurderingen av rådyr i aldersgruppen tre til fire år. Å bestemme eksakt alder i denne aldersgruppen kan lett slå feil, pga de individuelle forskjellene. Det kan handle alt fra en god eller dårlig start på livet, til fôrtilførsel, gener og dyrets generelle tilstand.

rådyr rådyrbukk

Hodepryden gir ingen sikker aldersinformasjon i seg selv. En sekstakker kan være to år gammel, mens en tre – fire år gammel bukk kan være en firetakker eller svak sekstakker. Flere faktorer kan påvirke utviklingen av gevirene, bl.a helsetilstanden. Midlertidig svekket kondisjon etter en hard vinter, kan få bukken til å sette opp et lite gevir den kommende sesongen, for deretter å komme igjen med kraftigere gevir året etter. Vanligvis har bukker i alderen tre til fem år et broket ansikt med mer eller mindre tydelige, lyse ringer rundt øynene. Lyse øyeringer, eller den hvite til grå neseflekken, er imidlertid ikke sikre tegn på alder, fordi slike fargeskiftninger kan framtre mer eller mindre klart i forskjellige aldre.

rådyr rådyrbukk

Råbukkens opptreden er tydelig, den er herskeren over sitt territorium. Med en god start på livet, og bra tilgang til fôr av høy kvalitet, kan en råbukk allerede fra fireårs alder få den karakteren. Eldre råbukker får seinere sommerpels om våren, enn yngre.

rådyr rådyrbukk

Nydelige dyr som spiser praktisk talt alt de kommer over. Så de med stor hage er ikke veldig fan av disse dyrene.

rådyr rådyrbukk

10 kommentarer:

  1. Takk for mye info om dyrene jeg elsker å hate. Vi hadde en liten bukk her i fjor vinter, og jeg så den igjen tidlig i vinter. Etter det var jeg ikke sett den. Det er flotte dyr å se på, men de raserer hele hagen min hver vinter. Så derfor ønsker jeg meg gauper her. De har ingen fiender i nærheten bortsett fra biler på veien.

    SvarSlett
  2. That is a nice looking buck and very healthy at that too!

    SvarSlett
  3. Vilka fina bilder du fick och vad roligt att se honom så nära. Intressant hur befruktade ägg gör en paus och sätter igång utvecklingen mycket senare. Det har jag aldrig hört något om tidigare.

    SvarSlett
  4. De er jo så fine :) Nå venter de vel på våren med litt enklere mattilgang

    SvarSlett
  5. ...we have the same problem here. I love deer, but not iin my garden!

    SvarSlett
  6. The roe deer are beautiful, I'm glad you got to take the photos.

    SvarSlett
  7. What a good looking deer. I love wildlife. Great shots.

    Thank you for joining the Awww Mondays Blog Hop.

    Have a fabulous Awww Monday and week, Lillian. Scritches to the furbabes. ♥

    SvarSlett
  8. Gosh, it is a complex subject, with no clear or easy pattern to discovering age, except for the highly skilled.
    A lovely sight, and also, as you rightly say, not guests for a nice plant bed.
    ERin

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...