torsdag 25. juli 2024

Prosjekt Youtube

NRF Norsk rødt fe

Så var planen å finne ut om det er Hereford kuer som trekker seere på Youtube kanalen min, eller om det er kuer generelt. Jeg dro på vift bygda rundt igjen for å få til noe som kunne bli brukanes. Det er ganske mange som har kyr på skauen her hvor jeg bor. Ja om man har litt radius da. Så det kan bli litt av hvert etterhvert. Men i dag er det Norsk rødt fe som gjelder.

* *

Ja du trenger ikke gå inn på Youtube for å se, det holder med å følge med her. Her kommer de en etter en utover. Jeg må jo passe på før det blir vinter og de er inne i fjøset sitt igjen.

Norsk rødt fe

Det som er synd med melkekyr er at kalvene blir skilt fra moren sin nesten før råmelka tar slutt. Men hadde kalven fått melka, så hadde ikke du og jeg fått kjøpt melk i butikken. Men de er ikke aliene da. De står sammen med andre kalver, så de er ikke ensomme.

Norsk rødt fe Holstein

De kan se inn på mammane sine bak et gjerde og en midtgang. Mammaene tar livet med ro, lever livets glade dager på egenhånd.

Norsk rødt fe Holstein

Jeg hadde tenkt å gå ut og Komme tilbake en annen dag når de ikke lå og småsov hele gjengen. Men så kom det ei snikende rundt stolpen og ville ha kos.

* *

Men når jeg strakk ut armen for å klø dem litt under haka, ja så var de ikke så veldig vanskelig å friste.

Norsk rødt fe Holstein

Den ene etter den andre øynet litt kos. Siden jeg hadde fått lov å ta bilder av bondekona, og fått lov å gå inn til dem av avløseren, så sneik jeg meg inn grinda så flere kunne få kos. Ikke bare de som strakk hals over grinda.

Norsk rødt fe Holstein

Den svarte var mest iherdig. Kan ikke si jeg husker nummeret på den som ville ha mest kos sist jeg var inne der, men vil vel tippe det var samme dama.

Norsk rødt fe Holstein

Køa for å få kos ble stadig lenger.

Norsk rødt fe Holstein

De som ikke gadd å stå i kø, fant ut at de skulle ta seg en tur ut på beitet isteden.

Norsk rødt fe Holstein

Det er tydelig at de koser seg ute på enga.

* *

Legg merke til hvordan kuene surrer tunga rundt graset før de napper det av og tygger det opptil flere ganger.

* *

Stemningen på landet er noe eget. Fuglekvitter og nappingen av graset. Nei jeg ville ikke byttet ut livet på bygda mot livet i byen.

Norsk rødt fe Holstein

Jeg får ta meg en tur en ettermiddag, kanskje de føler for å bli melket da. Disse har melke robot, så de kan gå for å bli melket når de føler for det.

Norsk rødt fe Holstein

 Det er litt rart, at en dag med sol og godt varmt vær, ja da føles regnet langt borte ut. Selv om det i realiteten stort sett ikke har gjort annet i sommer, enn å ha regnet.

Norsk rødt fe Holstein

De starter ikke med spising med en gang, nei de går et stykke oppover jordet før de begynner med det.

Norsk rødt fe Holstein

De går forholdsvis raskt framover når de spiser, så de tråkker ned en god del mat på veien oppover beitet.

Norsk rødt fe Holstein

De spiste seg mot meg, så de var nok litt nysgjerrig på hva jeg gjorde nede på jordet hos dem.

Norsk rødt fe Holstein

De ser på meg mens de spiser seg videre.

Norsk rødt fe Holstein

Noen var litt mer skeptiske enn andre. Kanskje de vil ha litt kos på sikt.

Norsk rødt fe Holstein

Ennå har de et utall av uker som de fremdeles kan gå både ut og inn som de 
vil.

Norsk rødt fe Holstein

I bakgrunnen ser du Holleia, som det har blitt utforsket endel turer på i det siste. Dette her er "min side" av Holleia.

Norsk rødt fe Holstein

Kuer er reinslige dyr. Det er ikke sjelden man ser de sleiker seg selv eller andre.

Norsk rødt fe Holstein

De liker å være i nærheten av hverandre.

Norsk rødt fe Holstein

Kuene melker ikke evig. Så etter en liten pause hvor de ikke blir melket så må de ha en kalv for å kunne bli melket igjen. Laktasjon er dannelse av melk i melkekjertelen. Melkeproduksjonen starter gjerne etter fødsel og varer i om lag 300-320 dager for en ku av rasen norsk rødt fe. 

Norsk rødt fe Holstein

Melkeytelse er begrepet som sier noe om hvor mye melk en ku gir. I 2018 var den gjennomsnittlige melkeytelsen på over 8.000 kg per år. Hvor mye en ku melker er avhengig av rase, drift og fôring. En melkeku må få kalv ca. en gang i året for å kunne produsere melk. Rundt to måneder før kua skal kalve, får den en pause fra melkingen. Dette kalles sinperioden eller tørrperioden.




5 kommentarer:

  1. It's always a pleasure for me to see animals being treated well. And in this post I see happy cows in the barn or in the pasture. Bravo!

    SvarSlett
  2. En liten del i att jag blev vegan var just att jag visste att mjölkkor skiljs från sina kalvar nästan direkt. Min svåger och storasyster har en gård med mjölkdjur och när jag pratade med min syster om det sa hon att det är bäst att ta bort kalvarna direkt för då skriker inte ko och kalv lika mycket efter varandra. Det lät hemskt i mina öron och jag skulle hellre äta kött än dricka mjölk. Men det är mitt val och jag har full respekt för att andra gör andra val. Fina bilder på alla kor men lite ledsen blir jag ändå.

    SvarSlett
  3. Ja, det er synd at kalvene blir skilt fra mødrene sine. Det liker jeg ikke, for det er galt mo begge to. Men jeg forstår hvorfor.
    Det er morsomt å se på filmene dine. Kuer er vakre dyr.

    SvarSlett
  4. It must be really nice to not live in the city. The cows are such good looking animals and I enjoy watching them.

    SvarSlett
  5. The older I get, the more I would like to live in the quiet countryside. Thank you for linking up with Feline Friday!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...